Nu lyfter vi frågan
Lyft är tema för det kommande numret av Du&jobbet. I researchen för denna ergonomiskt viktiga fråga upptäckte vi samtidigt hur ordet har börjat dyka upp överallt i en ny betydelse:
Publicerad: 2011-05-24
Regeringen lyfter forskningen. Personalen lyfter problem. Socialdemokraterna lyfter pensionerna i den politiska debatten.
Förr lyfte man möjligen fram forskning. Problem löste man. Att lyfta pension betydde att åtnjuta den.
Nya uttryck är bra när de berikar språket. Detta lyftande skapar snarare förvirring, eftersom ordet också används i betydelsen ”ta bort”.
”EU-minister Birgitta Ohlsson lyfter mammaledighetsdirektivet.” meddelar regeringen i ett pressmeddelande den 8 mars i fjol. Om jag förstår sammanhanget rätt betyder det att hon ska tala om direktivet i fråga vid en sammankomst i Europaparlamentet.
Ett par månader senare är det Utrikesdepartementet som ger sig ut att lyfta:
”Då läget nu stabiliserats i de jordbävningsdrabbade regionerna Maule och Biobio har Utrikesdepartementet lyft avrådan från resor dit” meddelade UD.
När de som leder vårt land meddelar sig till folket är tydlighet viktigast av allt. Det är då inte så lyckat att använda ett och samma ord i två betydelser som faktiskt är varandras motsatser.
Och det är alltid klokt att vara försiktig med modeuttryck.
Publicerad: 2011-05-24
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.