Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Nytt obligatoriskt skolämne

Idag är en särskild dag. Precis som alla andra dagar är den speciell.

Publicerad: 2009-06-15

En speciell dag för mig och förhoppningsvis en speciell och trevlig överraskning för er läsare, denna min första dag som gästbloggare. En kort vecka men jag garanterar er fyra dagar med tankvärda inlägg och idéer.

Vem är då jag som garanterar er dessa tankvärda inlägg? Jag heter Svenolof Karlsson och har nu uppnått ett mycket stort mått av erfarenhet. Jag har i arbetslivet arbetat med människor i princip hela mitt yrkesverksamma liv. Inte inom vården eller skolans värld utan inom industrins värld. Jo, det finns massor med människor i industrin också. Människor som berikar arbetsplatsen, människor som behöver stöd och hjälp, människor som utvecklar sig själv och andra.
Parallellt med arbetslivet har jag kontinuerligt utvecklat mig själv. Förutom alla olika kurser och utbildningar utanför den akademiska världen har det även blivit olika kurser i sociologi, arbetsrätt, strategisk ledning, organisationsutveckling, pedagogik, företagsekonomi, riskanalysarbete, ledarskap mm.
En annan stor erfarenhetskälla har varit och är fortfarande genom att ställa upp med ideellt arbete. Allt från idrottsföreningar, scouter, nattvandrare, lokal Brandskyddsförening till uppdrag på festivaler som Peace & Love i Borlänge och Sweden Rock i Norje (Blekinge).
För att knyta ihop allt detta har jag även börjat utveckla egen verksamhet, SK Resurs. Kombinera allt ovanstående med stor släkt, aktiva vänner, familj bestående av hustru, två döttrar, katt, hund och fåglar och stor nyfikenhet så har ni plattformen för min erfarenhet.

Varje dag är speciell och erbjuder många tillfällen till utveckling. Det enda som krävs är att hålla ögonen öppna. Låter enkelt men kräver faktisk en del träning.

Idag är också en speciell dag för många med första sommarlovsdagen. Och för vissa lyckliga studenter har man också börjat sitt sommarjobb. Kanske även de första stapplande stegen ute i arbetslivet.

Under åren som har gått har jag träffat många sommarlovsarbetande ungdomar som egentligen inte haft en aning om hur det fungerar på en arbetsplats. Ibland inte heller hur man uppträder på en arbetsplats. Nog borde väl skolan kunna fungera som en bra plattform för arbetslivskunskap.
Personligen tror jag att arbetsmiljö och säkerhetsbeteende borde vara obligatorisk i skolans undervisning. Inte som ett teoretiskt ämne utan som ett praktiskt ämne där man får lära sig att i vardagen se risker, faror och hur man undviker olyckor. Helt enkelt ett praktiskt förebyggande arbetsmiljöarbete. Om ämnet hade funnits och praktiserats i skolan, hade många tragiska olyckor och skador troligen undvikits.

Lev säkert
Svenolof
www.skresurs.se

Publicerad: 2009-06-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!