Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Olika hållbarhet

Det är ca tio gånger vanligare att chefen jobbar kvar efter 65 år, än att montören gör det. Det visar Du&jobbets nya undersökning. Tala om att arbetsmiljön spelar roll!

Publicerad: 2014-02-07

En enda anställd fotomodell över 65 år finns i Sverige. Det är ett resultat i Du&jobbets nya undersökning, som beställts från SCB. Skilda villkor i jobbet avgör om du jobbar kvar, i det fallet extra krav på ungdom…

För första gången kan vi visa hur många anställda 65-plussare som finns, yrke för yrke. Läs hela listan på www.duochjobbet.se och se hur ditt eget jobb ligger till! Det är samtidigt en lista över var arbetsmiljön är bäst och sämst och mer eller mindre stimulerande.

Tunga monotona jobb får inte oväntat folk att sluta, många även i förtid. Bland Metalls medlemmar är genomsnittliga pensionsåldern 62 år. Män i LO-yrken lever för övrigt kortare liv än genomsnittet, ungefär hälften får fylla 80 år, (något Du&jobbet visat i nr 5/2012). Arbetsmiljön påverkar alltså hela livet. Behövs fler skäl för att förbättra den?

Förutom chefer återfinns många verksamma äldre i fria akademiska yrken som präst, läkare och universitetslärare. Även andra sorters frihet som företagande och eget skapande gör arbetslivet långt. Tittar man på de 74-åringar som stretar på är över 90 procent egna företagare. Politiker håller också länge och har dessutom yrket med högst medelålder.

Man kan också betrakta resultatet som en lista över var äldre personer fortfarande anses anställningsbara. Detta mot bakgrund av den stora skepsis som alltför många arbetsgivare visar mot att ens överväga 50-åringar. Då är det intressant att nästan var tionde i krävande chefsjobb är en 65-plussare, universitetslärarna håller måttet länge, prästerna klarar ännu jobbet, osv. Har åldersdiskrimineringen av arbetssökande någon begriplig grund?

Publicerad: 2014-02-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!