Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Olika kepsar, eller varför har skomakarens barn……..

Jag funderar över min egen arbetsmiljö. Jag arbetar som anläggningsarbetare på Höganäs kommun (måndag, fredag), är huvudskyddsombud och fackligt aktiv. En dag i veckan (torsdag) sitter jag på Kommunals sektion 30. Jag är regionalt skyddsombud (RSO) (tisdag,onsdag) för Kommunal Skåne, så långt inga större problem. Mobiler har jag tre stycken av, en för varje arbetsgivare och en privat, som snickarna som har ett bälte för alla grejorna de har.

Publicerad: 2010-06-04

E-posten ska jag kolla varje dag på två olika webbadresser, håller tummarna för att tekniken fungerar. Jag är skyddsombud för hela Höganäs kommun, där Kommunal har medlemmar, att få till det med träffar för de privata företagen och med kommunen, både för att träffa medlemmar och arbetsgivare, kan bli ett pussel.

”Tyvärr kan inte jag en måndag, då har jag en anläggarekeps på mig” på tisdag går det bra då bär jag kepsen RSO.  Ska jag sen skriva på en MBL-förhandling åt Höganäs kommun, eller göra ett föreläggande, enligt 6kap 6.a§ i arbetsmiljölagen, till någon av arbetsgivarna då gäller det att datumet är rätt. För skulle jag vara tjänstledig från kommunen och skriva på protokoll eller andra handlingar då gäller inte det. Det gäller att hålla stenkoll på kepsarna.

Jag ska redovisa för kommunen vilka dagar jag ska var tjänstledig så att min chef kan planera arbetet. Redovisa till Kommunal då jag är RSO, antal arbetsplatsbesök, antal REHAB, eller något annat av värde. Även för diverse utlägg, p-biljetter eller buss. Jo, jag glömde min sektion, där ska jag redovisa timmar, komptid och körning. Detta var då alltså på torsdagar, då är det den fackliga kepsen som gäller.

En annan härlig sak som jag upptäckt är alla användarnamn och lösenord. Kommunen har x antal bokstäver och Kommunal har x antal bokstäver för användarnamn, sen på sektionen har vi ett helt annat system. För att alla ska känna sig trygga ska dessutom lösenorden bytas ca en gång i månaden. Detta gäller på alla ställena, kommunen, sektionen och då jag är RSO. Sen ska jag skriva in min semester och övertid på datorn, ja på Höganäs kommun alltså. Gissa! Jo, där är tre inloggningssteg innan jag är inne i detta program.

Trots allt detta vill jag fortsätta att engagera mig i arbetsmiljöfrågor. Hoppas att det smittar av sig på andra. Ta kampen som medlemmarna och Kommunal kräver, kampen för en bättre arbetsmiljö, kampen för NOLLtolerans mot dödsolyckor.

Kenneth ”Wålle” Wåhlander

Publicerad: 2010-06-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!