Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Olika stil är bäst

Efterlyser ni positiva människor när ni rekryterar? Gör inte det. Leta kunskaper och förmågor istället!

Publicerad: 2013-10-18

Jobbens fixering vid sk social kompetens har blivit värre.

Är du inåtvänd eller utåtriktad? Den frågan brukar personlighetstest bedöma. Själv hamnar jag alltid mittemellan, men vet förstås att det vore finare att ligga längre ut på den utåtriktade skalan.

För idealet är ju att vara en hurtfrisk extrovert med en säljares personlighet, något Susan Cain beskriver i den uppmärksammade boken ”Tyst”. Tvivlar du behöver du bara kolla lite platsannonser och fundera över uppmaningar i tiden som att: lansera sitt varumärke, sälja sig själv eller bygga nätverk. Samtliga aktiviteter som kräver att du pratar på om dig själv.

Tanken att utåtriktat är bäst får många följder på jobbet. Arbetspsykologen Björn Hillström menar till och med att inåtvända diskrimineras. De har oftare en mer neutral framtoning – och väljs bort vid anställningsintervjun, kan vara mindre pratsamma – och anses tröga, trivs mindre bra i kontorslandskapens surr – och anses osociala, är mindre benägna att lansera slagord – och anses okarismatiska – något bl a dugliga chefer kan drabbas av.

Teambuildardagar, brainstormning, after work-ande, mm kan vara förträffligt på många sätt, men passar inte alla och effekterna är ofta överskattade.

Korrelationen munvighet och bra prestationer är nämligen noll. Inse att ni lyckas bättre på jobbet när människor har olika stil. Det är inte säkert att festprissarnas och fikafantasternas bästa gren är fördjupning och nytänkande.  För övrigt, var tredje människa är introvert…, även om många övar på motsatsen och låtsas något annat i vår pratglada tid. Faktum är att du kanske lyckas pga dina inåtvända sidor, inte trots dem.

Läs mer i nya numret av Du&jobbet.

Publicerad: 2013-10-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!