Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Olika uppdrag och världar

Det roligaste med att vara konsult är att man får så olika typer av uppdrag. Jag lär mig mycket både i mötena med människor, och när jag grottar ner mig i de olika uppdragen. Just nu skriver jag på en handledning för upphandling av företagshälsovård för gruv- och mineralindustrin. Företagshälsovården vet jag en del om efter mina år som anställd, men gruvindustrin var något nytt för mig. Jag har under uppdragets gång varit på studiebesök i gruva, mött ett antal engagerade människor och inte minst fått tillfälle att sätta mig in i en väldig massa bestämmelser som gäller för arbete i gruva. Det väcker det nyfikna barnet i mig och tiden bara försvinner.

Publicerad: 2012-03-13

Nästa dag befinner jag mig på utbildning i arbetsmiljö. Ofta har kunden speciella önskemål som handlar om just deras bransch eller företag. Jag brukar säga att min styrka och svaghet är att jag vet lite grann om mycket, men att jag gärna tar reda på kniviga frågor i en paus eller i efterhand. Det blir till att söka på nätet eller ringa en ”livlina”. Det är också det som man vill lära kursdeltagarna; Snarare än att banka in paragraferna i huvudet behöver man veta var man ska söka eller vem man ska ringa.

Att vara konsult är inte att alltid vara expert. Det finns oftast mycket kunskaper ute hos kunden. De har anlitat mig för att jag är oberoende eller för att jag ska leda deras arbete. I det sista fallet blir man en sorts processtödjare, vilket är precis lika engagerande som att förmedla kunskaper. Då har jag ansvar för att deltagarnas dag läggs upp på ett bra sätt, vara tidspolis och svara för logistiken.

Att vara konsult innebär också att jag får vara ute i landet. Genom åren har jag rest en hel del och jag har blivit alltmer intresserad av våra landskap och lokala sevärdheter. Det här hade säkert inte min geografilärare Bosse gissat, den dagen för drygt 35 år sedan när han väckte mig på lektionen.

Publicerad: 2012-03-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!