Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Om konsten att uppnå en bra förlikning när en medarbetare vill sluta

Som advokat med expertis inom arbetsrätt möter jag ofta medarbetare och arbetsgivare som båda är överens om att relationen på arbetsplatsen av olika skäl inte längre fungerar. Men skilsmässan mellan arbetsgivare och den anställde är sällan helt okomplicerad. Om en medarbetare inte trivs på jobbet är det första naturliga steget att han eller hon sätter sig ner med sin chef för att diskutera igenom och försöka hitta en lösning. Om det ändå visar sig att medarbetaren vill sluta kan en lösning där han eller hon får sluta mot en viss kompensation bli aktuell. Om medarbetaren är fackligt ansluten kallas denne till förhandling med chefen, om facket inte är inblandat på något sätt har medarbetaren rätt till ett juridiskt ombud.

Publicerad: 2011-03-03

Bägge parter brukar föredra att medarbetaren blir arbetsbefriad under uppsägningstiden. Då är medarbetaren redo att börja söka nya jobb direkt och arbetsgivaren kan inleda jakten på en efterföljare. För att parterna ska kunna göra upp i godo krävs ofta någon form av avgångsvederlag. Arbetsgivaren kanske finansierar en plats i ett outplacementprogram, det kanske finns semester att plocka ut eller så kan en kombination av förmåner som tjänstebil, pension och annat bli aktuellt att förhandla kring.

Det är i princip alltid smidigast för såväl medarbetare som arbetsgivare att i första hand försöka komma överens om en förlikning i den här typen av fall. Om konflikten utvecklas till en regelrätt tvist och tas till domstol innebär det ofta att medarbetaren måste jobba kvar som vanligt under uppsägningsperioden, även medan tvisten pågår. Det kan vara mentalt påfrestande på många sätt. Om parten förlorar tvisten får han eller hon dessutom betala även motpartens rättsskydd, vilket kan bli en dyr historia.

De senaste tio åren har allt fler arbetsgivare tagit hjälp av en jurist när de upprättar ett förlikningsavtal med en anställd som vill sluta. Det ökar förutsättningarna för att avtalet gynnar båda parter, även långsiktigt. Som arbetsgivare bör man vara medveten om att det kan kosta en slant att få en medarbetare att bli av med sin anställningstrygghet om saker och ting inte fungerar som de ska på arbetsplatsen.

Publicerad: 2011-03-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!