Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Öppet ledarskap på kulturell nivå

Öppet ledarskap kräver en öppen kultur. Oavsett vilket startläge organisationen har så är den stora utmaningen om man jobbar med öppet ledarskap att ta sig från en kultur med mindre öppenhet till en kultur med mer öppenhet. Man måste skapa en kultur där man pratar öppet om både positivt och negativt. Utan att det blir intern konkurrens och utan att det utses syndabockar och skuldbeläggning av enskilda individer.

Publicerad: 2011-05-25

De flesta organisationer har tyvärr en kultur där det är normalt och accepterat (ofta till och med uppmuntrat) att skylla på varandra. Det är så djupt rotat att man inte tänker på att man gör det. Några exempel:

•Jag har fått in en ny kund, men de på lagret har inte beställt så nu kan vi inte leverera till kunden.
•Om bara utbildningsavdelningen hade gjort det de skulle hade vi inte haft det här problemet.
•Om marknadsavdelningen hade meddelat oss tidigare så skulle det ha fungerat.
•Om bara kunderna kunde låta bli att gnälla!

För att ha ett öppet ledarskap måste man göra sig av med det här beteendet hos medarbetare – inklusive en själv naturligtvis! Inom Lean kallas detta för en No Blame-kultur.

Här är sju tankesätt som kan göra det lättare att skapa en öppen kultur

1. Leta vad som är fel – inte vem som gjort fel.
2. Var nyfiken och utforskande snarare än ifrågasättande – man kan en fråga med ett tilltal som ärligt försöker förstå den andra parten istället för att den andra ska känna sig ifrågasatt
3. Bryt skuldkedjan genom att ta eget ansvar – när ingen tar ansvar blir det lätt att alla skyller på alla, var och en kan därför motverka blame genom att ta eget ansvar
4. Jobba mer tillsammans, över enhetsgränser och avdelningsgränser
5. Börja alltid med att utgå från att andra har rätt, då blir det lättare att undvika att skapa låsta positioner
6. Vänd perspektiven, fundera på vad du vinner på att skylla på andra istället för att se vad du själv kan förbättra?
7. Prova No Blame – börja idag! Första steget är det mest avgörande!

”A closed mind is not only closed to outside thoughts, it is often closed to itself as well. It is closed to new thoughts and anything that threatens the status quo. But if you can open the doors, maybe just a crack at first, the ideas that have been patiently waiting at your gates will flood in.” (David Straker & Graham Rawlinson).

Publicerad: 2011-05-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!