Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Orimliga klyftor

Den ökande löneklyftan mellan maktelit och vanliga anställda saknar folkligt stöd och är ineffektiv om det är bättre prestationer man vill åt.

Publicerad: 2017-11-16

Svenskar tycks vara ett rättvisetänkande folk. En studie från rekryteringsföretaget Davvero visar att om det gäller två kollegor med likvärdig kompetens föredrar majoriteten samma lägre lönehöjning för båda, än högre men ojämnt fördelade påslag. 84 procent uppger att rättvisa löner är viktigt.

Studier som LO låtit SCB göra visar att de flesta anställda tycker att löneklyftorna är för stora i Sverige. Man anser att det skiljer för mycket mellan yrken och mellan kvinnor och män. Vilka skillnader handlar det då om? VD:ar i de största bolagen tjänar nu nästan 54 gånger så mycket som en industriarbetare, de ligger i en klass för sig och får mycket mer än t ex statsministrar.

De riktigt höga lönerna har även spridit sig till delar av biståndssektorn. Läkare utan gränsers generalsekreterare har i sammanhanget blygsamma 51 000 i månaden – och organisationen gör knappast en sämre insats än dem med mer dyrbara chefer. Tråkigt nog tycks de högt avlönade som får ännu mer inte ens bli mer motiverade – något som brukar vara ett centralt argument. Samband saknas, enligt bl a en studie från Netsurvey. Viktigare är utvecklingsmöjligheter, god personalpolitik och bra arbetsklimat.

Folk triggas av att lära, bli bättre och göra en bra insats. Forskningen visar att upplevelsen av rättvisa på jobbet är central för motivationen och hälsan. Men fyra av tio tycker inte att den egna lönen är rättvis, enligt tidningen Kollega. Ökande klyftor och omotiverade skillnader är alltså dåligt för såväl prestationer som den psykosociala arbetsmiljön. Vi har en orimlig utveckling.

Publicerad: 2017-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!