Orkar inte vara ledig
Som skyddsombud i Sverige har vi en unik möjlighet till förändringar. Vi har en enda lag till vårt förfogande: arbetsmiljölagen. Denna lag är inte något fackförbunden har skickat ut, utan det är just vad den säger: en lag om arbetsmiljö. Det är riksdagen som har lagstiftat.
Publicerad: 2010-06-04
I arbetsmiljölagen står det exempelvis hur ett skyddsombud får ta ledigt. Där står följande: ”skyddsombud har rätt till den ledighet som fodras för uppdraget”. Jag möter många skyddsombud som tycker de har svårt att ta ledigt: ”-ah du vet, just nu är vi kort om folk på jobb så det är svårt att komma ifrån”, eller så hör man följande: ”mina arbetskamrater blir så sura när jag är borta”.
Vet då inte dina arbetskamrater att de bryter mot lagen? Arbetsgivare och arbetstagare skall samverka för en god arbetsmiljö, där står inte bör eller kanske utan SKALL. Det är arbetsgivaren som ska påtala detta för de anställda.
Varför behöver ett skyddsombud vara ledigt? Han ska medverka i samverkansmöte, ha kontakt med arbetsmiljöverket, skyddsronder, deltaga i planeringen för om/tillbyggnad, sitta med i REHAB, läsa in handlingar före och efter möte samt följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Det är ju självklart att vi måste vara lediga för att kunna bevaka detta åt våra medlemmar. Alla andra vill ha betalt för att de ska göra en extra arbetsuppgift, vi nöjer oss med att ”vara lediga”. Därför blir jag så arg när jag hör att det i Sverige är medlemmar och arbetskamrater som ”gnäller” om att vi ska ”vara lediga”, vi gör ju detta för deras skull.
Just en förändring på arbetsplatsen kan vara den som avgör om min arbetskamrat ska komma hel hem, för tänk om inte jag skulle vara just på detta möte och missat informationen, information som innebär att arbetskamraterna kommer hem till nära och kära just denna dag.
Arbetsmiljön är allas ansvar, tyvärr så tror många att detta med arbetsmiljö inte gäller mig som anställd, det är något som skyddsombuden och cheferna ska ha koll på. För att vi ska få NOLLtolerans då MÅSTE och SKALL all hjälpas åt. Detta berör dig och dina arbetskamrater, nästa gång kan det vara just din arbetsplats som är drabbad av en arbetsplatsolycka och hamnar på löpsedeln. Bara för att ingen orkar bry sig eller ingen orkar att vara ledig.
Våga säga till, våga ta steget, våga hjälpa era arbetskamrater. Våga bli skyddsombud.
Jag vågade.
Kenneth Wålle Wåhlander
Publicerad: 2010-06-04
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.