Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Otidsenliga roller

Kvinnor råkar oftare än män illa ut när de leder projekt. Kommunanställda kvinnor är oftare sjuka än män, men får mindre rehab. Är det två slumpar?

Publicerad: 2011-09-23

Att prata jämställdhet anses ofta tjatigt och dessutom på kant med ”verklighetens folk” – ska inte grabbar få brumma med bilar om de nu vill?

Men därute pågår fortfarande helt konkreta orättvisor som få har valt.

Vi börjar med projektledarna. Snart när varje arbetsplats har numera projekt. Men kvinnor och män får lätt olika roller i dem, visar professor Lennart Svenssons forskning:

Män jobbar med strategiska frågor som ledningen gillar, som anses utveckla företaget, de samverkar lätt med de oftast manliga styrgrupperna och får stöd.

Kvinnor leder mjukare, mindre prioriterade projekt om kompetens eller hälsa, får mindre stöd och begår då ofta misstaget att satsa extra kraft på att ro båten i land. Den turen är riskfylld: isolering, irriterad ledning, missförhållanden som syns och hela skulden när det inte går framåt.

Efter projektet befordras ofta männen, kvinnorna har satt sin karriär i pant och kan bli mobbade. Inget tyder på att individuella skillnader eller olika ledarstil ligger bakom detta tråkiga resultat.

I den lilla kommunen Krokom har kvinnor mer än dubbelt så hög sjukfrånvaro som männen, men: männens rehabilitering får kosta betydligt mer. Kommunen tog dock på sig genusglasögonen och har minskat skillnaderna.
(Läs mer om projekt och om hur Krokom blev friskare i nya numret av Du&jobbet).

Att kvinnor och män hamnar i olika gynnsamma lägen är ingen slump. Yrken/uppdrag är i likhet med barnkläder för ofta könsmärkta (ljusblått och skärt…), och det är otroligt tröttsamt.

Inspiration att göra något åt saken hittar du exempelvis på vår arbetslivsdag WorkingLife 2011 den 13 oktober på Stockholm Waterfront. Du är varmt välkommen – här träffar du andra som också är engagerade i att göra arbetslivet bättre. Några av dem har gått till final i Du&jobbets tävling om bästa arbetsmiljöidén och får pris under festkvällen.

Publicerad: 2011-09-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!