Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

På jakt efter ett kontor

Nu har jag varit egen företagare i över ett år. Vissa kan tycka att det är kort tid och att jag precis har påbörjat mina projekt. Andra undrar hur det går för mig och om jag trivs. ”På vilket sätt har du det jämfört med oss?”, undrar anställda.

Publicerad: 2009-08-28

Jag ska berätta. Som egen företagare jobbar man oftast hemifrån, även om vissa har ett kontor att gå till. Vissa dagar jobbar man ihjäl sig, andra dagar gör man i princip ingenting som är jobbrelaterat. För vissa dyker det upp helgdagar mitt i veckan samtidigt som planerad semester saknas helt. För andra blir det fyra veckors semester oavsett vad. Vissa är duktiga på att planera, strukturera, boka möten, hålla ordning och reda. Ha disciplin helt enkelt. Andra befinner sig i ett ständigt pågående kaos.

För vissa dyker det upp arbetskollegor överallt, andra har ingen att bolla idéer med. Några egenföretagare jag känner har ett helt team som hjälper dem, andra gör allting själva.

Motivationen är ett kapitel för sig och en färskvara som vissa regelbundet fyller på. Andra vet inte ens vad som motiverar dem.

Jag själv är sådan som planerar bra och vill tro att det alltid blir så som jag har tänkt mig. Nu är jag på jakt efter ett kontorshotell. Förutom det vanliga som ingår – skrivbord, stol, internet och kaffe eller te – så finns några fler värden som är viktiga för mig. Jag tänker mig att mitt nästa kontor ska vara ljust och fräscht, gärna högt i tak, med en receptionist som ger mig min post när jag kliver in. Arbetskollegor som hejar glatt. Medan jag tar lyckliga steg mot mitt kontorsrum hör jag energiska människor i korridoren, de pratar utan att störa och de spottar ur sig idéer.

Kaffe-latte med sojamjölk finns i min hand, lite som på dåtiden från närmaste KafKaf. Jag tittar i min almanacka och ser inbokade möten som väntar i några timmar framöver. En efter en kommer de, nyblivna chefer, villiga att utvecklas, att coachas till att komma närmare sina mål. Mötesrummet är så trevligt, avkopplande och handlingskraftigt på en och samma gång. Vi ritar massa verktyg på whiteboarden, kommer på nya lösningar att testa, vi skrattar och utmanar varandra. Jag utmanar cheferna att kliva ur sin trygghetszon och jag utmanas själv till att hitta nya passande verktyg för att hantera situationerna här och nu.

Mötena avslutas och jag är åter på mitt kontorsrum med ett stort leende på läpparna. Återigen har jag gjort skillnad. Jag har gjort något meningsfullt. Jag sitter kvar en stund, planerar inför min nästa dag, ringer några samtal, bokar ett par möten till och beger mig därefter hemåt. Innan jag lämnar kontoret skriver jag ner lite lösa idéer på en post-it-lapp. Vem vet, det kanske blir något stort en dag.

När jag har mitt nya kontor får du gärna komma förbi. För vi kommer åtminstone att ha en grym kaffemaskin.

Vill du ha en personlig inbjudan till en kopp kaffe, maila mig på nina@enida.se

Nina Berbic

www.enida.se

Publicerad: 2009-08-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!