Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

På ökenvandring med kameler och kameldrivare

Det är något alldeles speciellt med krogvärlden. Jag har alltid älskat farten och fläkten och tittar gärna in på någon krog jag går förbi. Ibland bara för att sätta mig ner en stund, insupa atmosfären och prata med personalen. Ofta behöver jag få deras hjälp med en förklaring till ett nytt ord eller uttryck. Försöker alltid se yrkesorden och kroguttrycken i sitt rätta sammanhang. När används det och av vem, hur ser arbetsmiljön och arbetsförhållandena ut.
Att serveringspersonalen och framför allt kyparen har fått smeknamn som syftar på att de är tåliga lastdjur är inte så konstigt, men det är intressant att höra att betydelsen för vissa ord har förändrats.

Publicerad: 2009-10-06

”Ardenner” och ”kameler” är båda mycket gamla uttryck och användes ursprungligen för kypare. Ardenner syftar på att kyparen är ett tålmodigt, troget och slitstarkt lastdjur.
Kamel var ursprungligen en kypare med böjd rygg, kanske var han puckelryggig efter alla bördor han burit eller så var det för att han fick buga sig djupt för gästen för att få sin ”dricks”. Dessutom bar han ibland sin egen depå med ”livets vatten” innanför västen och då hade han ju två pucklar. Idag används uttrycket kamel även för servitriser och förklaringen jag fått är att de också har två pucklar. Inte att förglömma i sammanhanget är kameldrivaren, det vill säga hovmästaren.

På vissa krogar kallar man idag serveringspersonalen för ”löpare” och själv gav jag mig ut på en ”ökenvandring” när jag bar vattenglas till damerna som satt närmast dansgolvet. Den stationen låg allra längst bort från svängdörrarna till köksregionen. Det var en lång väg att gå och det gav ingen förtjänst eftersom vanligt vatten inte kostade någonting!

Att yrkeskunskap är viktigt kan man förstå när man hör att gamla etablerade yrkesbeteckningar som soignékypare eller sommelier åter börjar bli vanliga på större krogar. Sommelier eller vinkypare har blivit ett riktigt inneyrke och behövs förstås i en värld med allt större vinutbud. Det låter väldigt fint, men ordet kommer från franskans les sommes, lastdjur vars uppgift var att bära mat och dryck till konungen.

Barbro ”Frukostflingan” Andersson

Publicerad: 2009-10-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!