Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Personalen är vår viktigaste resurs

Uttrycket ”Personalen är vår viktigaste resurs” har anor sedan 1980-talet. Men det är en seglivad klyscha som man inte blir av med i första taget. Som i de flesta språkliga klichéer finns det förstås ett korn av sanning i meningen.

Publicerad: 2010-03-22

Den uttrycker en insikt om att om personalen inte kommer till jobbet blir inget gjort. Det avspeglar att kunskapsintensiva jobb är mer känsliga för personalomsättning. Men används frasen tillräckligt ofta blir frasen urvattnad.

Företagsledningars användning av uttrycket gäller heller inte alltid i praktiken, eller fråga bara arbetare som får besked om att tillverkningen ska flyttas till andra länder.

Det brukar ta några år för ett uttryck att bli en riktig floskel. Från att ha varit en talande formulering blir den så vanlig att den tappar i status, förlorar sitt innehåll och förvandlas till en tom klyscha. Om man vill hänga med så gäller det att använda orden när de är som nyast, för att sedan hoppa av i tid och välja nya uttryck som ännu inte hunnit bli floskler.

Trots att ”Personalen är vår viktigaste resurs” hängt med så länge så lever meningen vidare. Formuleringen dyker fortfarande upp lite varstans. Det är företag, kommuner, högskolor m fl som utan att rodna fortsätter att använda sig av begreppet.

Publicerad: 2010-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!