Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Personligt entreprenörskap – en attityd för framgång

Entreprenörskap handlar inte bara att starta och driva företag. Entreprenörskap är en attityd som vem som helst kan lära sig och som man kan nå enastående resultat av att använda sig av. Det är därför oerhört viktigt för vilken arbetsplats som helst. Men hur ser en framgångsrik entreprenörskapsattityd ut? Och kan man använda sig av den oavsett om man är anställd eller egenföretagare?

Publicerad: 2011-11-22

För mig handlar ett personligt entreprenörskap om en attityd med fokus på möjligheter och att också faktiskt göra något med de möjligheter man ser. Det handlar om att våga pröva nya vägar, våga misslyckas och våga lyckas. Se det som andra inte ser än och känna glädjen i kroppen för att göra det till verklighet. Det handlar om idéer, inspiration och övertygelse. Det handlar om att bli en drömförverkligare och inte bara vara en drömmare eller drömförstörare.

Personliga entreprenörer gör, för glädjen – lusten – inspirationen som finns i att göra och att vara på väg till att förverkliga sin dröm eller idé. Det handlar därför också om att må bra under tiden man gör det man gör, oavsett vad man gör eftersom det är så mycket lättare att få saker att hända och skapa resultat när man mår bra och känner glädje i det man gör.

Att vara personlig entreprenör handlar också om att kunna inspirera andra till att också hänga mer framåt – till en gemensam bild av framtiden och njuta av resan under tiden. Eftersom drömmar förverkligas bäst tillsammans.

Självklart är det här förmågor som är viktiga för vilken person eller organisation som helst. Det är därför jag brukar prata om det personliga entreprenörskapet. Eftersom det alltid behövs en person för att något ska kunna förverkligas och att den personen har kraften och kunskapen för att göra det möjligt. Varje arbetsplats framgång bygger faktiskt på de enskilda personernas gemensamma personliga entreprenörskap.

Fråga dig själv: vet du vad du vill? Är ditt fokus på väg dit? Har du och din arbetsplats en gemensam riktning? Fokuserar ni framåt och på de möjligheter ni ser eller bakåt och mestadels på problem?

Alla har möjligheten att bli personliga entreprenörer. Varje organisation har möjlighet att bli en mer entreprenöriell organisation. Det enda som behövs till att börja med är viljan och ambitionen att bli det.

Koden för hur man sedan gör är knäckt och det ska vi prata mer om i morgon.

Då tar vi nämligen steget till att fokusera på hur personliga entreprenörer faktiskt agerar i vardagen, så att du och din arbetsplats också kan göra det –redan direkt.

Till dess, väck din personliga entreprenör till liv!

Stefan Olsson, grundare av Universe Imagine och författare till böckerna Personligt entreprenörskap – att få saker att hända, Må bra under tiden du lyckas och Inspiratörerna – hur du leder dig själv till framgång.

Publicerad: 2011-11-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!