Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Positivt mumbojumbo

Vi har nog alla sagt det någon gång. Vi har sagt det till våra barn eller till någon i fotbollsklubben eller till den nya på jobbet. Vi har sagt: ”Du kan bara du vill”. Vi har ljugit.

Publicerad: 2012-11-01

I bästa fall har lögnen varit vit, och burit på ett korn av sanning. Självförtroendet är en stark kraft. Vi presterar förstås bättre när vi inte givit upp på förhand.

I sämsta fall har vi gjort oss delaktiga i en illusion som snart spunnit sitt nät omkring hela tillvaron. Det är en myt som sprids av livscoacher och av författare till självhjälpsböcker och av en hel drös andra missionärer för den religion som kallas för Positivt tänkande. De har en sak gemensamt. De har fel.

För du kan ju inte bara du vill. Du kan när du har lärt dig, när du har tränat och kanske när du har en särskild sorts talang.
Du kan inte bli fotbollsproffs eller lyckad entreprenör bara för att du vill. Du behöver kunnande, tur och tyvärr ibland vassa armbågar. Viljan kan hjälpa dig på traven. Men. Den. Räcker. Inte.

För några år sedan skrev amerikanska journalisten Barbara Ehrenreich en bok om det positiva tänkandets genomslag i vardagen – Gilla läget (Leopard). Ehrenreich fick idén till boken efter att hon diagnostiserats med bröstcancer. Då hon som en besatt letade på nätet efter vad som fanns att läsa om sjukdomen fann hon mängder av sajter och författare som predikade följande: tänk positivt, med rätt inställning ökar dina chanser att överleva!

Barbara Ehrenreich överlevde, men inte tack vare sådana råd, utan med hjälp av modern medicinsk vetenskap. Hon ägnade en del av sjukdomstiden till att undersöka det positiva tänkandets moderna historia. I Gilla läget beskriver hon en farsot som snart drabbat hela samhället. Fenomenet har religiösa rötter, menar Ehrenreich. Jesus förvandlade vatten till vin. Numera blir du framgångsrik bara du har rätt attityd.

Det är en religion för vår tid. Då var och en är sin egen lyckas smed måste vi ha en tro som säger att allt är möjligt. Det är en tro som skymmer sikten, menar Ehrenreich och jag tror att hon har rätt.

Ibland blir det positiva tänkandet direkt skadligt, skriver hon. Det är omvittnat hur det grasserade i de ledande bankerna och finansinstituten under åren innan den stora kraschen 2008. Och de husköpare som undrade om bostadspriserna kunde fortsätta att öka i all evighet tänkte naturligtvis helt fel enligt framgångsgurusarna.

Den här sortens blinda optimism bär dessutom på en konsekvens. Varför misslyckas du ibland, varför fick du inte det där jobbet, varför blir du skröpligare med åren? Frågar någon av våra vanligaste självhjälpare blir svaret: du har tänkt fel, du har varit för negativ.

Och det är då det börjar bli riktigt obehagligt.

Publicerad: 2012-11-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!