Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Problem att inte se problemen

Positivt tänkande
”När andra ser problemen ser vi möjligheterna.” Den klyschan förekommer i en rad olika tappningar. När företag marknadsför sig så underförstår de att konkurrenten ägnar all sin kraft åt att gräva ned sig i befintliga problem. Jag brukar alltid undra vilka de företagen är och hur de klarar sig kvar på marknaden.

Publicerad: 2011-09-09

Riktad från en person till en annan blir uttrycket en knäpp på näsan: ”Var bara inte så negativ, så löser sig allt.”

Positivt tänkande har sitt ursprung i diverse new age-rörelser och har fått vid spridning. Författaren Barbara Ehrenreich beskriver i boken Gilla läget.

Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande hur hon mötte denna kultur av tvångsmässig glädje när hon fick bröstcancer och manades: ”Se den som en gåva.”

Barbara Ehrenreich beskriver positivitetskulturen som ett system för social kontroll, inte olikt hur det var i Sovjetunionen. I USA kan ”dålig attityd” räcka som skäl för att bli av med jobbet. Så är inte fallet i Sverige, men den som framhärdar i att det inte bara finns möjligheter utan faktiskt också problem riskerar att få stämpeln gnällspik. Eller kanske det lite mer moderna – energitjuv.

Tiden borde snart vara mogen för företag som söker lite mer komplexa lösningar: ”När andra bara ser möjligheter
fokuserar vi på problemen.”

Publicerad: 2011-09-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!