Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

QR-koden En fluga eller morgondagens kommunikationsmedel?

De flesta har nog sett en QR-kod. Den påminner om en sorts streckkod och syns ofta i samband med reklam eller annonser. Den leder dig vidare till en hemsida eller erbjuder dig någon form av rabatt. En del anser att det bara är en fluga som snart kommer att ersättas av något annat, medan andra ser möjligheterna.

Publicerad: 2012-04-11

De som är positiva till QR-koder och utvecklingen inom området hävdar att det finns många användningsområden för denna typ av teknik och att fenomenet ökar kraftigt. De senaste årens ökning av smartphones har gjort att kodens popularitet ökat markant, eftersom i princip alla nu kan läsa av dem med hjälp av nedladdade appar. Som företagare kan man dra nytta av QR-tekniken genom att lägga in information som ett företagsnamn, en hemsida eller en kort presentation. Koden fungerar då som ett slags digitalt visitkort.

Denna teknik har dock inte riktigt tagit fart i Sverige än medan många asiatiska länder ligger långt före västländerna när det gäller användningen av QR-koder. Störst inom området är Japan där QR-koden används dagligen. Till exempel använde McDonalds i Japan QR-koder på sina förpackningar och den som skannade koden fick information om de olika produkternas näringsinnehåll.

Sverige är dock på ingång och allt fler företag har fått upp ögonen för QR-koder. SAS har till exempel gjort en kampanj med annonser i Dagens Industri där man använder QR-koder som länkar till en film. Även Storstockholms Lokaltrafik har testat QR-koder på ett antal busshållplatser för att ge resenärerna snabb tillgång till aktuell bussinfo.

Men som sagt, alla är inte lika positiva. Många menar på att tekniken är meningslös och andra hävdar rent av att QR-koden är för ful för att överleva. Dock verkar det i nuläget som att majoriteten av företagare och konsumenter är positiva till QR-koden och dess utvecklingsmöjligheter.

Publicerad: 2012-04-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!