Rätt att tala fritt
Varför ska ägandet på arbetsplatsen bestämma vad du får säga offentligt om ditt jobb? Dags igen för ny utredning om meddelarfrihet – och förhoppningsvis en ny inställning.
Publicerad: 2012-08-23
Du är studierektor i en kommunal skola och yttrar dig kritiskt på ett offentligt möte om de bekymmersamma följderna av de senaste sparkraven. Får du det? Ja.
Skolan privatiseras några månader senare. Kan du fortfarande prata om ekonomiska villkor offentligt?
Nej. Nu går lojaliteten med arbetsgivaren före din yttrandefrihet. Offentligt och privat anställda har olika rätt att tala öppet om sitt jobb eller kontakta medier och berätta om det som kanske inte står rätt till.
Denna situation, att meddelarfriheten försvinner med upphandlingen, har länge kritiserats.
Nu ska frågan utredas för tredje gången, tanken är att privatanställda i offentligt finansierad verksamhet inte ska ha det annorlunda än andra offentligt anställda.
Ett utmärkt initiativ, men varför inte ge alla anställda samma rätt oavsett var de jobbar, dvs även i vanliga privata företag? Man får lust att travestera Heidenstam: ”Det är en skam, en fläck på Sveriges banér att meddelarfrihet beror på pengar…”
Nu visar visserligen studier att lagliga rättigheter inte är allt, chefens inställning och arbetsklimatet påverkar också om du vågar prata fritt, på eller utanför jobbet. Få vill hamna i omöjliga relationer genom sitt agerande. Men laglig rätt är en grund för att våga och arbetsplatser har allt att vinna på öppenhet. Det räknas regelbundet upp som en framgångsfaktor.
•Att chefen är betydelsefull för arbetsklimatet visar också Du&jobbets nya undersökning bland 200 regionala skyddsombud. Bättre utbildade chefer vore bland det viktigaste för att kunna förbättra arbetsmiljön.
Publicerad: 2012-08-23
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.