Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Rätt attityd, är en fråga om rätt attityd

Det sägs – att med rätt attityd kan du lyckas med vad som helst.

Publicerad: 2011-06-16

Ingen invänder mot detta påstående, eftersom vi vet att det är så det ligger till. Men vad är det som gör att vi människor inte är mer lyckade än vad vi är? Varför finns det konflikter, stress, oro, utbrändhet, våld, osv. Speciellt om vi alla vet att attityden är lösningen? Jag ser att det finns två nyckelfrågor att besvara. För det första har vi inte klart för oss vad attityd är (och då blir det givetvis svårt att förändra densamma), för det andra vill vi ogärna erkänna för oss själva att vår attityd inte är den rätta.

Tänk dig att du hamnar i en konflikt, och i stridens hetta hoppar det ut en groda ur munnen. Din motståndare reagera och säger – fy vilken dålig attityd du har!! Skulle du svara – Jaha säger du det, tack för den upplysningen jag ska genast ändra på den? Troligen inte. Även när vi vet att vår attityd är den mest lämpliga har vi en förmåga att rättfärdiga den. Vi kan skulle säga – ja men, det är för att du xxxxx.

Vad är då en attityd? Personligen ser jag att attityd inte är någonting annat än den känsla vi för stunden bär på. Vanligen brukar den sitta i magtrakten. Den kan var en härligt plirande känsla ger oss energi, det kan också kännas som en sten som dränerar eller någonstans däremellan.

Tänker du sedan att känslor är någonting som formas av vårt sätt att tänka, så är kopplingen väldigt enkel. Goa tankar leder till en härlig känsla, vilket är detsamma som en bra attityd. Har du inte en bra känsla, kan du alltid fundera över vad du tänker eller säger om dig själv, din tillvaro och omgivning. Kanske kan det vara värt att försöka säga och tänka någonting nytt, och känns den uppgiften övermäktig, ja då kanske det är dags att gå vidare.

Våra tankar är det enda vi kan kontrollera, så varför inte göra oss själva och vår omvärld den tjänsten, ta kontroll över dessa och därmed också göra det vi gör med en ännu bättre attityd.

Publicerad: 2011-06-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!