Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Regionalt skyddsombud

Regionalt skyddsombud, känn på det, det är lite tyngd i de orden.

Publicerad: 2010-11-26

Jag har haft förmånen att under ett antal år fått vara just det, regionalt skyddsombud, för IF Metall. Mellersta Älvsborg avdelning 35.

Inte många andra uppdrag ger en så underbart goda möjligheter att växa. Att själv utvecklas i takt med att man råkar ut för olika sorters arbetsmiljöer, också för att man röner så mycket uppskattning bland förbundets medlemmar, och även bland flera arbetsgivare.

Att vara, som vi kallas, RSO, är att vara handelsresande i god arbetsmiljö. Att se till att vara påläst, inte bara inom Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter, utan också för sitt intresses skull ha kunskap om olika forskningar och trender inom arbetsmiljön.

På Elmia i Jönköping firar vi högmässa en gång vart annat år i maj, just i år var det på min födelsedag, inget kunde ha varit bättre.

Vi var drygt 100 personer från vår Facebookgrupp ”Support your local skyddsombud” som stämt träff på Elmia den dagen. I LO´s monter blev det av, jag tror ingen annan monter var så välbesökt under mässdagarna som just LO´s just då.

Just mitt engagemang inom arbetsmiljön har givit mig så mycket, i så många olika sammanhang har jag fått ta plats, och i så många frågor har jag fått vara med att ge svar.

Inte minst har det på min egen arbetsplats satt avtryck, där jag numera deltar i certifieringsrevisioner, utbildar chefer, och tar fram underlag till olika undersökningar som efterfrågas. Jag har nog TA´s intressantaste jobb!

Utveckling sker dock på flera olika plan, efter höstens val har jag givits möjlighet att också arbeta mera inom politiken, för (S) i Herrljunga kommun. Detta halvtidsuppdrag kommer alldeles oomtvistat karva ganska brutalt på min tid att arbeta som RSO, men det får på något sätt gå att kombinera. Det är ju min fackliga skolning som gjort det möjligt för mig att alls komma ifråga för politiska uppdrag, now it´s payback time.

Jag vill tacka mina vänner inom arbetsmiljön för att jag fått finnas med i detta, det intressantaste arbetsområdet så intensivt, att jag till och med fått blogga i Du&jobbet.

Kamratliga hälsningar.
Mats Palm RSO.

 

Publicerad: 2010-11-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!