Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Rör inte mitt fika!

Sitter med en kaffekopp vid datorn och tror jag är rationell och effektiv. Ack, så fel man kan ha.

Publicerad: 2010-11-18

Att fika skapar nämligen inte bara god stämning utan gör oss också mer produktiva, skrev Du&jobbet nyss om. Något att hänvisa till om chefen klagar på att du fikar för länge.

Den gemensamma svenska fikastunden är nästan helig. Den är viktig i många yrken, för byggjobbare som behöver återhämta sig och tjänstemännen som behöver koppla av. I Norge exempelvis har man inte alls samma fikatradition på jobbet, tre av tio norrmän tar aldrig fikarast.

Frågan är bara hur det blir i framtiden. Fikatraditionerna blir allt mer urholkade, i takt med kaffeautomaterna och uppsplittrade raster.

De som fikar mest tillsammans är äldre norrlänningar – mest kokkaffe då antar jag. Eller har lattebältet spritt sig norrut? Numera har ju kaffe ett otal italienska namn, men inget slår en hederlig påtår. Ett ord som väl bara finns på svenska? Jag får nog gå till fikarummet och ta påtåren så jag får något gjort.

•Är fikarasten viktig för dig? Skriv gärna en kommentar här!

Publicerad: 2010-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!