Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Så blir du uppmärksam på dina dolda talangskatter!

Dina talanger följer dig vart du än går. De är synliga på jobbet, tillsammans med vänner och på fritiden. Att identifiera sina talanger handlar om att vara uppmärksam på sina reaktioner, känna efter i vilka situationer man mår som bäst, be personer i din omgivning nämna några av dina styrkor och att vara öppen för talanger som visar sig såväl på jobbet som på fritiden.

Publicerad: 2012-10-03

Ett bra sätt att börja upptäcktsresan är att titta lite extra på saker som du gillar att hålla på med. Börja med att fråga dig själv: Vad tycker jag är kul? Vad vill jag helst lägga min tid på? Vad går lätt och smidigt för mig? Vilka förmågor har jag lätt för att använda? Eftersom dina talanger ofta utvecklas genom att du håller på med sådant som du gillar om och om igen har du kanske redan upptäckt förmågor som du använt hela livet på olika sätt. I det arbete, de arbetsuppgifter och aktiviteter du dras till avslöjas dina talanger.

Ett bra sätt att upptäcka dina talanger är att hålla noga koll på dina egna reaktioner i situationer som du möter. Dina omedelbara och spontana reaktioner ger dig ledtrådar. De visar på dina starka mentala länkar, dina talangstigar.

Tips som hjälper dig att identifiera dina talangskatter:

  • Notera när du mår bra av att göra någonting. Kanske känner du massor av energi när du får nätverka och bygga relationer med andra men är helt orkeslös när du betalar räkningar? Håll reda på de aktiviteter du njuter av kontra de som du känner dig tvingad att göra.
  • Hitta olika sätt att få göra mer av det du gillar. Hitta aktiviteter och projekt där din bästa talang kommer till användning.
  • Be om positiv feedback från andra. Fråga: Vad gör jag riktigt bra? Vad verkar enkelt för mig? När verkar jag trivas som bäst och njuta av mitt arbete?
  • Lär andra hur de kan dra nytta av din bästa talang. Om du är en person som gillar att ge konkreta svar på komplexa problem, låt andra få veta det. Berätta om hur du kan bidra och hur du kan stå till tjänst i olika situationer.
  • Håll fast vid din talang. Det är lätt att bli distraherad och avledas genom andra aktiviteter som behöver göras. Det krävs disciplin för att hålla fokus på det du gör bäst.

Publicerad: 2012-10-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!