Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Så botar du mångdagsångesten

Hur brukar det kännas när du är på väg till jobbet en måndag morgon? Åhh– äntligen måndag! Eller inte…

Publicerad: 2009-09-11

Hur lätt och kul är det börja jobba veckans första dag säger en hel del om hur du trivs med det du gör. Visst kan det få vara lite segt att gå upp, speciellt då man ofta ställer om klockan lite på helgerna men det kan också vara en nyttig temperaturmätare på om du har rätt eller fel jobb. Är det väldigt motigt handlar det ju oftast om att du Känns det väldigt trist och svårt kan det ju givetvis handla om att det faktum att du är på fel jobb, även en måndag….

För tillfälliga svackor finns följande bot:

1.Rensa undan på fredagen
Försök att rensa undan på fredagen så att du slipper börja veckan med ”fullt bord”. Träna dig också i att släppa taget om jobbet när du är ledig så att inte hela helgen går ut på att tänka på jobbgrejer och du inte får nödvändig vila.

2. Klä dig i fina kläder
Visst betyder det yttre en hel del. Ta på dig kläder som du känner dig fin, glad och pigg i. Då känns det i alla fall lite roligare att masa sig till jobbet. Lägg gärna fram dom kvällen innan så sparar du några minuters stress att välja outfit på morgonen.

3. Mjukstarta gärna
En mjukstart är alltid att föredra. Kan du styra över dina tider så flexa och ta sovmorgon om du kan. De flesta har ju lite senare vanor på helgen och det kan vara svårt att gå upp med toppen första dagen. Längre fram på veckan är det lättare att anpassa sig efter tidigare morgnar. Flexa och ta sovmorgon om du kan. Sen är det en fördel om du inte helt vänder på dygnet på helgerna…

4. Minska kraven
Har du höga krav på att alltid vara på topp förvärrar du oftast tillståndet ännu mer. Intala dig själv att du är ok även om du inte alltid är 100% motiverad och taggad. Arbetslusten går upp och ner, så är det för alla. Du är ok och duger bra ändå. Börja allra helst med lätta och roliga saker så känns det mindre tungt att ta itu med arbetet. Mer krävande uppgifter passar bättre när du ”jobbat upp dig” och blivit mer ”varm i kläderna”.

5.Ge hjärnan lite syre
En snabb promenad med mycket frisk luft får igång kroppen och det blir mycket lättare att tänka positivt. Gå gärna ut en stund på lunchen då det är också viktigt att få ordentligt med ljus så här års när dagarna börjar bli allt kortare och kortare.

6. Prata med andra
Hur gör dina kollegor för att peppa upp sig när dom känner sig låga? Sätt ord på det som är jobbigt, det hjälper nästan alltid. Påminn varandra om att vanlig måndagströghet går över. Boka in en lunch med någon du gillar så har du något att se fram emot på förmiddagen.

Nina Jandotter är jobbcoach på företaget T.G.I.M – Thanks God it´s Monday. Just nu är hon mest aktuell med projektet Drömjobbet. Läs mer.

Publicerad: 2009-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!