Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Så får du mer gjort på mindre tid

Kraven har blivit allt högre på de allra flesta jobb. Nedskärningar och åtstramningar sker samtidigt som var och en ska producera mer. Att lära sig jobba lite smartare, att lära känna sig själv och sina styrkor och begränsningar kan vara ett sätt att bli mer effektivt så att man får mer gjort på mindre tid.

Publicerad: 2009-09-09

När är du mest effektiv?

Fundera en stund över när du är som mest effektiv på dygnet. Har du som många har idag, möjlighet att styra över dina arbetstider så kan det vara bra att kartlägga sin effektivitet för att lära sig mer om sin egen optimala jobb och tidsrytm. Då kan du planera dina jobbigaste och tråkigaste uppgifter till den tiden på dygnet då du är som mest alert och de roligaste och lättaste grejerna när du är lite mer låg.

När kan du ta en välbehövlig paus?

Lär dig vikten av att ta pauser. Det lönar sig ofta mer att ta en time-out även om det bara är en kortare micropaus hellre än att fastna dumstrirrande framför skärmen. En kort promenad, lite stretching eller varför inte en powernap fungerar alldeles utmärkt som snabbinjektion till nya krafter.

Vad behöver du prioritera just nu och vad kan vänta?

Sen är det också viktigt att du blir bra på att skaffar dig kontroll över din prioriteringsordning. Att du skapar ett system där du kan snabbt kan identifiera vad som behöver göras akut och vad du kan skjuta på. Sen är det självklart också viktigt att alltid planera in lite luft mellan uppgifterna. Be om hjälp om det blir svårt att se vad som är viktigast. När vi blir stressade så tenderar vi nämligen att få tunnelseende och då kan det vara svårt att se alla nyanser. Det blir definitivt mer gjort om du fokuserar på en sak i taget. Spring alltså inte på alla bollar samtidigt. En sak i taget. Andas.

Vad kan du säga nej till?

Det är också helt ok att säga nej ibland. Nej du hinner inte och kan inte vara med på allt, överallt. Be om tid. Säg, jag måste kolla min almanacka först. Du vill ju göra ett bra jobb eller hur? Hos varje utbränd människa finns minst tusen osagda nej kvar i kropp och själv var det en klok kvinna som sa till mig en gång. Att kunna säga nej är att kunna säga ja till sig själv.

Vem kan vara din förebild?

Vem är bra på att få mycket gjort utan att samtidigt vara överstressad? Vem verkar ha bra balans mellan att göra och att bara vara? Lär av dem som bemästrar denna konst. Hur gör han eller hon och vad kan du också ta efter?

Gå en gratis e-kurs i hur du lär dig hur du använder din tid och får mer balans i ditt liv. Läs mer.

Publicerad: 2009-09-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!