Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Så kan du sova bättre!

Var femte svensk är missnöjd med sin sömn – är du en av dem? Så många som var tionde uppfyller kriterierna för det som kallas insomni, det vill säga ett långvarigt sömnbesvär.

Publicerad: 2009-09-16

•Vad innebär det då att sova dåligt? Jo man har svårt att somna, vaknar under natten eller vaknar för tidigt. Det ska ha pågått en tid och man känner att det påverkar en negativt under dagen, som att man är trött, har svårt att koncentrera sig och kan även ha lätt för att bli sjuk. För lite sömn sänker nämligen vårt immunförsvar och sliter mycket på vår kropp.

•Den vanligaste behandlingen mot sömnbesvär har varit sömntabletter. De fungerar bra under en kort tid, de hjälper en att komma till ro, somna och sova mer än man kan på ”egen hand”. Men sömnmedicin har biverkningar som att man känner sig seg dagen efter och de är heller inte anpassade för att användas en längre tid – vilket dessvärre är mycket vanligt.

•Sedan några år har KBT etablerats som en metod vid sidan av medicinerna som är såväl biverkningsfri och ger mer hållbara resultat. Genom KBT får man hjälp att komma ur sin onda cirkel, byta dåliga vanor mot bra vanor och får verktyg att ta till när man vill sova bättre. Att gå i KBT för sina sömnbesvär hos en terapeut kan vara dyrt liksom ha långa väntetider om det alls finns att erbjuda. Därför har vi utvecklat ett sömnprogram på nätet som bygger på den senaste forskningen och där du får individuellt anpassad feedback varje vecka. Du hittar det under Sov Bättre. Det är ett 5 veckor långt lättanvänt och interaktivt sömnprogram där du även kan träffa andra personer som lider av sömnbesvär.

Det kan vara svårt att föreställa sig hur Sov Bättre fungerar, men en lätt jämförelse är med viktprogram. Det är nästan precis upplagt likadant. Du får regler och strategier att följa och får varje dag registrera så att vi kan mäta dina framsteg, hur din sömn förbättras. På samma vis som när vikten förändras i ett viktprogram. Så ta chansen att sova bättre med oss.

”Om jag hade vetat att det var så lätt att sova bättre hade jag gjort det här för länge sedan. Det går att sova bra igen vilket man inte tror när man väl sover dåligt. Genom programmet har jag lärt mig att somna på tio minuter och sovit mina första hela nätter på mycket länge och jag känner mig dessutom utsövd när jag vaknar.”

Publicerad: 2009-09-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!