Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Så självsäker och där för mig

Som ledarskapscoach och egen företagare får jag ofta frågan ”Har du en mentor eller coach?”. Mitt stolta svar är ”Jag har en coach!”.

Publicerad: 2009-08-28

Det är skillnad mellan en mentor och en coach. En mentor ger råd och delar med sig av sina erfarenheter. En coach utmanar mig att göra mitt bästa och hjälper mig att uppnå mina mål med hjälp av olika lösningar som fungerar bra just för mig.

Jag träffar min coach en gång i månaden. Idag hade vi ett möte. Jag började direkt. ”Jo, idag vill jag bli coachad på…”. Det är så lätt att coacha de som kan coaching själva, de ställer frågor till sig själva och svarar och pratar. Min coach tittade på mig sådär lite nyfiket.

”Hm, jag vet inte, börja ställa frågor till mig”, sa jag. ”Jag vet inte vad jag vill bli coachad på idag. Jag är liksom fast, jag har varit målfokuserad ett bra tag nu, allting är igång och rullar, projekt efter projekt…”. Jag började så smått sitta där och skämmas att jag inte hade något ämne att prata om. Då kommer Hannas första fråga. ”Vad är viktigt för dig just idag?”

”Allt”, säger jag på en gång utan att ens reflektera. ”Klart att allt är viktigt annars hade jag inte hållit på med alla dessa projekt, eller hur?”. ”Ok, allt säger du men var vill du börja?”, fortsätter hon.

Där sitter jag, tittar på henne, försöker tänka. Allt är faktiskt viktigt men jag börjar inse att hon har en poäng där. Vad försöker hon säga till mig? Istället för att tänka på att svara på Hannas fråga börjar mina tankar vandra kring hur Hanna är som coach. Varför valde jag just henne som coach?

Förutom att hon är utbildad och har coachingerfarenheter, hon vill mig väl, hon dömer inte och hon lyssnar på mig. Hon finns där för mig. Jo, men det är så coacher ska agera, tänker jag. Det måste vara något mer förutom det? Vi klickar på något sätt och vi skrattar ihop, tänker jag. Jo, men det måste vara något utöver det som gjorde att jag valde Hanna.

Men vad? Kanske att hon ser så självsäker ut och så orädd. Hon vågar vara nyfiken, ställa frågan och vänta på svar utan att ens veta vad jag kommer att svara. Nästan som att hon följer mina tankar och ser på saker från mitt perspektiv. Och hon ifrågasätter allt, hon vill att jag specificerar allt. Enkla och konkreta svar krävs. Det enkla är oftast det svåra men tro det eller ej, det leder mig framåt.

Hanna fortsätter, ”Jag märker att du är lite disträ. Vad handlar det om?”

”Jo, jag sitter och tänker”, säger jag. ”Men nu vet jag vad jag vill bli coachad på idag. Det stämmer, jag är lite disträ, tänker på annat så nu vill jag hitta tillbaka till mitt fokus. Jag kan inte hålla på med allt på en och samma gång. Idag ska jag, efter det här samtalet ha två viktiga saker att fokusera på den närmaste månaden.”

”Bra, där har du ditt mål för idag. Var vill du börja?”, säger Hanna återigen.

Med en bra coach behövs det ibland bara lite coaching. Idag var det ett sådant tillfälle.

Har du en coach eller mentor?

Varför valde du just henne/honom?

Nina Berbic
Enida Coaching

Publicerad: 2009-08-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!