Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Så ska det vara!

Jag jobbar på Ikea Kungens Kurva, jag är skyddsombud på min arbetsplats. Jag håller även kursen ”Bättre arbetsmiljö” på Handelsanställdas förbund, avd 20 Stockholm. Arbetsmiljöfrågor ligger mig nära hjärtat.
Jag kommer från Norra Irak och jag kan börja med att säga vi har ingen arbetsmiljölag. Man arbetar långa arbetstider, har ingen skyddsutrustning, känner inte till någon företagspolicy mm. Här i Sverige har vi en arbetsmiljölag men har vi det bättre i Sverige tack vare lagen? Ja till viss del, men vi missar fortfarande väldigt mycket.
Självklart har vi ansvar att komma till jobbet i tid, ta på oss uniform om så är kravet, sköta vårt arbete, ta ansvar på jobbet och ta hand om kunderna som kommer till huset. För det får vi lön, men det betyder inte att arbetsmiljön ska läggas på hyllan. I arbetsmiljölagen står det tydligt att arbetsgivaren är ansvarig att förebygga ohälsa och olycka i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.

Publicerad: 2010-02-16

Min uppgift som skyddsombud är att ha skyddsrond på min avdelning på Ikea tillsammans med min chef, kolla läget, se vad som behöver åtgärdas, sedan bestämmer vi när allt ska åtgärdas och vem som ska åtgärda det. På utsatt datum. Detta gör vi för att gynna ALLA på arbetsplatsen och företaget, så ska det vara!

Ta det inte för givet att tack vare arbetsmiljölagen så fungerar arbetsmiljön på din arbetsplats. Det ligger ett ansvar på oss alla att arbetsmiljölagen fungerar i praktiken. Våga säga till din chef när det är kallt på jobbet, jaga inte råttor i källaren för att chefen säger det utan ta in någon kunnig, jaga inte tjuvar som har rånat din kassa, kör inte truck utan truckskor mm. Listan kan bli lång.
Om du känner dig osäker så kan du ta kontakt med ditt skyddsombud eller ditt fackförbund.

Ha en bra dag på jobbet.

Bästa hälsningar
Reband Raza

Publicerad: 2010-02-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!