Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Säg nej ibland och ja till dig själv

De flesta människor jag möter som coach är mer uppfostrade att tänka mer på andra än sig själva vilket ibland ställer till problem i livet, exempelvis när man faktiskt inte har tillräckligt med tid att säg ja till allt.

Publicerad: 2009-09-08

Om du blir bättre på att säga nej ibland kommer du att få mer tid att disponera som du själv vill. Och du får också möjlighet att säga JA till något som du hellre skulle vilja göra och samtidigt kunna vara mer närvarande i relationer till dina arbetskamrater och medmänniskor i största allmänhet.

En annan sak som också ligger i linje med viljan att få bekräftelse från andra är att man samtidigt får en lång kravlista på måsten och borden.

Övning
Gör gärna följande övning.
Ta fram papper och penna och skriv ner alla krav som du upplever på ditt jobb och i livet i stort. När du är klar med det så går du igenom din lista igen och markerar en etta på de krav där du vet att det är sant att någon annan förväntar sig detta av dig. Sen markerar du en nolla på de kraven som du i ärlighetens namn mest är sådana krav som du ställer på dig själv.

Blev det flest ettor eller nollor?

Om du är som många jag coachar så är det flest nollor. Det är man själv som ställer dom allra största kraven och det är ju bra för då kan man ju faktiskt börja fundera över vilka av alla sina egna krav som känns livsnödvändiga och vilka som man skulle kunna börja testa och strunta i.

Kom ihåg. Ingen är perfekt. Du duger gott och väl ändå. Säg nej ibland till vissa krav och ja till dig själv.

Att säga ja till sig själv kan handla om

Att man slutar upp och göra sånt som man mest gör av plikt.

Att man aldrig är nöjd med vad man presterar

Att man bokar in tid för sig själv i sin egen almanacka

Att man vet när det bra att kämpa för något men också när det är dags att släppa taget

Att man vågar stå upp för sådant som man tycker är rätt och fel på jobbet

Osv.

Vad kan du göra för att bli bättre på att säga ja till dig själv redan idag?

Lär dig mer

Gå min gratis e-kurs i Ta makten över tiden och lär dig hur du kan bli en tidsbalansör som får mer gjort och mer tid över till att vara ledig. Läs mer.

Publicerad: 2009-09-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!