Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Sambandet livsstil och lönsamhet

Jag är personlig tränare och dietist med specialintresse för livsstilens betydelse för effektivitet och prestation. Jag är övertygad om sambandet mellan livsstil och lönsamhet – och att det har en stor outnyttjad potential.

Publicerad: 2010-12-06

Genom att underlätta för personalen att göra mer hälsosamma val i sin vardag blir ditt företag mer lönsamt. Fruktkorgar och gott dricksvatten är en bra början, men de som verkligen vill ha tillgång till personalens potential kan lägga till ett par timmars fysträning på arbetstid och näringsriktiga luncher. Det gör underverk för att öka kostnadseffektiviteten och frisknärvaron – d v s att personalen som är på plats är på alerten och gör ett bra jobb.

Allt fler företag har under de senaste åren fått upp ögonen för hur viktigt det är att uppmuntra personalen att röra på sig. Fysisk rörelse ökar kreativiteten och effektiviteten i företaget. Rörligheten och genomblödningen i musklerna ökar, belastningen på lederna i rygg, höfter, fötter, nacke minskar när musklerna blir starkare, därför minskar problemen med belastningsskador och värk.

När personalen mår bättre, gör roliga saker tillsammans och känner att de faktiskt kan påverka sin livssituation och hälsa – då ökar sammanhållningen och ”vi-känslan”. Bättre relationer på arbetsplatsen och mindre konflikter ökar effektiviteten och lönsamheten. Dessutom märks det utåt att personalen trivs, företaget blir en mer attraktiv arbetsplats – vilket märks både genom att personal stannar kvar längre, och att det är lättare att få bra personer vid rekrytering av ny personal.

Fysisk rörelse är en förutsättning för att chefen och företaget ska fungera. Att ha chefen som en sund förebild är väldigt viktigt för hela personalens hälsa.

Mat- och motionsvanorna påverkar även trivsel och relationer på jobbet, och med sundare vanor blir du kanske dessutom mer intressant som partner, vän och förälder. Personal som trivs med sig själv och sina arbetskamrater gör ett bättre jobb och är trevligare – både internt och sett utifrån – och företaget blir en mer attraktiv samarbetspartner.

Friska pigga medarbetare har mindre sjukfrånvaro. Och när de är på jobbet är de verkligen DÄR – och får alltså mer gjort. Den fysiska hälsan påverkar även humöret och relationerna på arbetsplatsen. Glada
medarbetare som mår bra skapar bättre resultat och gillar att komma till jobbet – alla vinner!

Publicerad: 2010-12-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!