Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Samhällsentreprenörer – våra nya hjältar

Traditionellt tänker vi nog lite till mans på entreprenörer som banbrytande, initiativrika och drivande affärsmän och företagare.
Entreprenörer i form av företagsamma människor, människor som drivs av en idé finns, detta till trots, överallt i samhället runtomkring oss.

Publicerad: 2011-09-22

Samhällsentreprenören drivs av att prova och lansera nya lösningar och av att använda nya metoder för att möta olika samhällsproblem. De är föregångare på helt nya områden, eldsjälar som drivs av tanken på att samhällsnytta likväl som affärsnytta räknas. De är proaktiva personer som inte väntar in framtiden utan bygger den här och nu.

Spenderade tisdagsförmiddagen på konferensen ”Möt framtidens samhällsbyggare” i Malmö. Här fick jag och övriga konferensdeltagare möjlighet att möta ett urval av dessa nya entreprenörer.

Dagens mest entusiastiska talare var utan tvekan Espen Danielsen, utvecklingschef på Roskildefestivalen. På ett enkelt, personligt och engagerande sätt gav han publiken en annorlunda och i viss mån okonventionell bild av organisation och ledarskap. Planering och genomförande av Roskildefestivalen med över 120 000 besökare sköts av en ideell förening förstärkt med frivilliga krafter från i stort sett samtliga föreningar i Roskilde med omnejd. Att leda alla dessa frivilliga krafter kräver ett annorlunda tänkande, ett annorlunda förhållningssätt. Viktigt är att utgå från människor och aktiviteter inte organisationscheman och boxtänkande . För att få det frivilliga engagemanget att fullt blomma ut måste lusten få lov att vara den primära drivkraften och avgöra vad var och en bidrar med. Detta i sin tur ställer krav på att alla kan hantera en viss mängd kaos. För att kaoset inte ska tillåtas ta över krävs att man tidigt i arbetet sätter upp tydliga ramar – ”Free space within clear borders – less talk, more action”.

Att ha eller att ta ansvar – skillnaden i skrift är försumbar, skillnaden i verklig betydelse är astronomisk. Att ha ansvar för något innebär i min värld att bli tilldelad ett ansvar, att av andra personer bli utpekad att vara den ansvariga. Ett passivt och i många fall tungt ansvar. Att ta ansvar, å andra sidan, är en aktiv och frivillig handling. Något som hos, i alla fall, de flesta av oss sätter igång positiva drivkrafter, något som kittlar, något som drar igång lusten att påverka och bidra, att ge sitt bästa.

Vill gärna uppmana alla er verksamhetsansvariga, ledare, chefer och medarbetare: Ta chansen och reflektera en liten stund över hur du/ni skulle kunna hämta inspiration, nytänkande och energi från drivna samhällsentreprenörer. Fundera sen på hur detta skulle kunna addera lite extra entreprenörsanda i just din organisation.

Publicerad: 2011-09-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!