Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Satsa på kvinnorna, upphandla smart

Vem anställer lågutbildade kvinnor som aldrig yrkesarbetat och talar dålig svenska? Som bekant ytterst få. Det gör däremot Yalla Trappan i Malmö, ett arbetsintegrerande socialt företag.

Publicerad: 2018-03-28

Kvinnor som inte tog initiativ jonglerar nu alla uppgifter självständigt. Många var sjukskrivna i åratal, nu är sjukfrånvaron nära noll.

Det berättar ordförande Christina Merker- Siesjö, när jag besöker Yalla Trappan, arbetsplats för ett trettiotal kvinnor och en väg till jobb för andra via praktik. Behovet av liknande företag är mycket stort, om integrationen ska lyckas.

Drygt var fjärde utrikesfödd kvinna i ålder 20-64 år står utanför arbetskraften och söker inte jobb, 178 000 personer, enligt SCB. Dessutom har utrikesfödda kvinnor högst arbetslöshetsnivå, ca 22 procent och svårast att få jobb. Ca 100 000 personer enligt Arbetsförmedlingen, merparten födda utanför Europa.

Yalla Trappan har fått mycket uppmärksamhet och vill anställa fler. Köar då samhället för att erbjuda möjligheter till dessa slags företag? Christina Merker-Siesjö beskriver att de kämpar för att få det att gå ihop. Offentlig upphandling ger få möjligheter.

”De stora jättarna slår ut små företag som jobbar utifrån kvalitet och hållbarhet”, kommenterar hon.

Offentliga sektorn handlade dock för 642 miljarder skattekronor förra året. Det är fullt möjligt enligt reglerna att ställa sociala krav, t ex reservera deltagande för leverantörer som ger jobb åt personer långt från arbetsmarknaden. Eller kräva att den som vill ha kontraktet ska anställa eller ge praktik till dessa.

Ingen vet dock hur ofta sociala krav ställs, statistik saknas. Enligt Upphandlingsmyndighetens rapport går tre procent av alla utbetalningar, till den ideella sektorn. Lägsta pris är sk tilldelningsgrund i 54 procent av upphandlingarna.

Offentliga sektorns plånbok är dock en och densamma. Genom att ibland handla lite dyrare, skulle människor kunna få arbete istället för bidrag. Något som skulle löna sig på flera sätt. Sociala krav tycks leva en undanskymd tillvaro.

Upptäck dem och för statistik!

Publicerad: 2018-03-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!