Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Satsa på modiga

Anställda som bryr sig och har mod att säga ifrån borde vara hett eftertraktade. Men visselblåsare behöver ökat skydd och får det förhoppningsvis nu när EU:s direktiv genomförs.

Publicerad: 2021-06-14

I teorin välkomnar de flesta arbetsplatser öppna samtal och vill ha ett högt tak. Alternativet kan bli oengagerat ja-sägande eller ett allmänt hukande, som skadar. Men rapporterna om hur visselblåsare hamnar i frysboxen är fortsatt många.

Arbetsmiljöinspektören Jenny Bengtsson berättar i senaste numret av Du&jobbet hur hon upplevde reaktionerna efter att ha kritiserat Arbetsmiljöverket i media. Hon kallar det för att hamna i stormens öga.

Varför har en del ledande personer svårt att hantera kritiken på jobbet? Även om den ibland vore missriktad är det något som ingår när idéer får flöda. Förutom kontrollbehov, stress, eller en missuppfattning av vad som gynnar verksamheten misstänker jag varumärkestänket. Såväl enskilda som företag och myndigheter uppmanas ju att putsa sina varumärken och framställa sig i attraktiv dager. Ett tidens tecken är att antalet journalister minskar medan kommunikatörerna blir allt fler. Om bilden av verksamheten anses viktigare än innehållet blir visselblåsande ett gissel.

Jag befarar också att trenden New Public Management inte passar bra med självständiga själar. Den tycks lägga ett byråkratiskt raster över offentliga sektorn.  

Det här är min sista ledare. Jag har haft förmånen att både få och kunna jobba längre än till vanlig pensionsålder. För mig var det ett privilegium. Den nya arbetsmiljöstrategin, där alla orkar och vill hela arbetslivet, behöver lyckas. En jätteuppgift dock – att motverka allt från diskriminerande attityder till olämpligt pressade jobb samt göra arbetsmiljön bra redan från början av arbetslivet.  

De engagerade skyddsombud och chefer jag mött som anstränger sig för ett sådant gott arbetsliv har varit en stor del av glädjen med jobbet.

Många bryr sig och vågar. Episoder flimrar förbi: Jag tänker på sjuksköterskan som vägrade delta i firandet när den mobbade inte bjöds in, arbetsledaren som lät en svårt sjuk medarbetare jobba när hen ville, unga som vågade ta skyddsombudsuppdraget, de många som sagt sin åsikt och är en av förutsättningarna för en fri tidning.

De är värda tack, mitt också.

Publicerad: 2021-06-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!