Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Sätt stopp för stresskarusellen

Har du ett jobb där det är sannolikt att hålla till 75 år?

Publicerad: 2012-02-24

Titta efter på duochjobbet.se så ser du listan över åldrar där olika yrken pensionerar sig. Det skiljer ca 11 år mellan kvinnors bästa och sämsta, drygt åtta mellan mäns! Är du specialist, VD eller politiker är chanserna större att orka. Är du däremot maskinrengörare får du gratulera dig om du når 60.

Ett första steg på väg mot fler arbetade år vore arbetsmiljöer som gör att majoriteten klarar sig igenom dagens arbetsliv, dvs stopp för den stresskarusell som pågår. Ett andra steg vore chefer som rekryterar fördomsfritt, ålder är nämligen den diskrimineringsgrund som ger störst utslag, visar en studie från Linnéuniversitet. Deras resultat: 30-åringar får tre gånger så många jobberbjudanden som 45-åringar…

Man vågar väl knappt tänka på det antal som skulle nå oss 55-plussare. Fredrik Reinfeldts förslag om att kunna skola om sig sent i livet är utmärkt, om han även kunde förmå arbetsgivarna att anställa nybakade 60-åriga snickare, lärare, ingenjörer mm.

Publicerad: 2012-02-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!