Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Se bortom krisen

Var rädd om det ni har, uppsägning kan bli dyrare än att övervintra till bättre tider.

Publicerad: 2012-02-03

Arbetslöshet kan vara livsfarlig. För män är överrisken att dö 18 procent de första åren. För kvinnor ökar risken att behöva slutenvård, främst pga alkoholmissbruk. Skilsmässorna blir fler, särskilt om mannen förlorar jobbet.

Nästa år väntas arbetslösheten stiga till 420 000 personer, i nivå med 30-talskrisen, det handlar alltså om ett växande folkhälsoproblem. Så vad kan jobbet göra?

En idé att överväga är: låt bli uppsägningar.

Se de dolda kostnaderna med nedskärningar, uppmanar forskaren Richard Berglund, Swerea IVF, som är aktuell med en ny bok om engagemang. Dolda kostnader är till exempel:

•Den ej uppsagda personalens oro. De ägnar sig åt allt möjligt förutom företagets mål, dvs engagemanget sjunker.

•Ledningen får ägna kraft åt att omorganisera en mindre styrka.

•Startsträckan för att återanställa när tiderna blir bättre är ofta lång, med kostsamma följder.

•Ert “system” kan gå sönder. För att sammanfatta Richard Berglund: Det unika finns i strukturen, i kombinationen av maskiner, kunder, produkter, kunskaper osv, detta tar lång tid att bygga upp. Rivs det ner är man tillbaka på ruta ett.

Lastbilstillverkaren Scania valde en annan väg än varsel vid senaste lågkonjunkturen. Med stöd av Europeiska socialfonden och ett avtal med IF Metall om fyradagsvecka genomfördes utbildningar istället för uppsägningar.

Publicerad: 2012-02-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!