Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Se lösningarna

Får du tänka på jobbet? Kan du sluta tänka på jobbet? 17 oktober är dagen då Du&jobbet slår ett slag ett gott arbetsliv.

Publicerad: 2012-09-10

Ett arbete där människor utvecklas, får engagera sig, har roligt och håller länge. Där ingen riskerar hälsan eller diskrimineras. Den visionen är de flesta för.

Men vardagen på jobbet är för alltför många på glid åt ett annat håll. Ta till exempel det här med att få använda huvudet. Det är inte kul om man lika gärna kan lämna det hemma.

En ny rapport från IF Metall, som vi skriver om i nästa nummer av Du&jobbet, visar att tvärt emot vad många tror ökar andelen enkla jobb i industrin, liksom utbytarbarheten och detaljstyrningen. Det har blivit vanligare med uppgifter som tar 90 sekunder att utföra.  Sen börjar man om.

Det är inte heller roligt när huvudet blir kvar på jobbet, trots att man själv går hem. Dvs du har så mycket att göra att det inte går att släppa tankarna på alla plikter ens privat. Det gäller exempelvis var fjärde kvinnlig chef, enligt uppgifter från Previa.

Det är förstås också en fördel att veta att man alls har en arbetsplats att gå till. De osäkra anställningarna ökar och flexibilitet har blivit något som skjutits över från företag till enskilda, som ska rycka in eller ut, jobba över eller inte alls.

Monotoni, stress och oro alltså, trots den där visionen. Den behöver uppenbarligen argument. Och det finns många goda exempel på lösningar och idéer för ett bättre arbetsliv. En mötesplats för alla som vill utveckling hittar du på WorkingLife 2012 den 17 oktober på Stockholm Waterfront. Läs om programmet på www.workinglife.se

Vi ses där!

Publicerad: 2012-09-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!