Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Skvaller skapar stress

Om det förekommer skvaller på din arbetsplats skapas osäkerhet. Om jag hör skvaller kan det vara mig de skvallrar om bakom min rygg nästa gång. Skvaller blir ofta till sanning och kan sluta med vuxenmobbning eller att jag får osanna stämplar som skadar mina karriärmöjligheter.

Publicerad: 2011-04-07

Jag rekommenderar alla och främst dig som är ledare att inte beblanda dig med skvaller. Det är vanligt att man diskuterar problempersoner mellan ledare i ett företag och anser att det är legitimt skvaller. På så sätt kan en anställd snabbt bli ett svart får i organisationen. En problemperson hos en ledare kan vara stjärna hos en annan där personkemin stämmer bättre.

Om du lyssnar på skvaller bidrar du till skvaller. Om du i stället markerar att du inte accepterar skvaller skapar du trygghet omkring dig.

Skvallertrappan


Blogg-2011 Carina Kindqvistbild

Skvaller hänger ofta ihop med brist på feedback

Om vi hade ett öppnare samhälle där alla vågade ge varandra ärlig feedback så är jag övertygad om att det skulle bidra till mindre stress. Med ärlig feedback vet jag bättre min egen nivå och har inget att dölja. När jag vet min rätta nivå har jag en bra grund att utgå ifrån i stället för att fortsätta utvecklas ovanpå en idealbild som jag inte kan leva upp till.

En bluff – rädd för att bli avslöjad

Jag har coachat många som är stressade av att försöka leva upp till den bild de tror att andra har om dem. De jobbar över utan att ta upp tiden för att kunna leverera ett perfekt resultat. De tar inte risker av rädsla för att misslyckas. De hämtar tidigt från dagis eftersom alla andra gör det, ingen vill sticka ut. De är vänliga mot alla och ger inte kritik till sina kolleger av rädsla för att inte bli omtyckta.

Till sist blir detta en ond cirkel där människor blir stressade i jakten på att upprätthålla sin image och av rädslan för att bli avslöjad som en bluff.

Publicerad: 2011-04-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!