Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Skyddshjälmar, krångliga regler och allmänt tråk

Jag jobbar som utbildare och konsult i arbetsmiljöfrågor. Med ett sådant yrke blir man inte festens medelpunkt, för att göra ett s.k. understatement.

Publicerad: 2012-03-12

Kanske är det så att man förknippar arbetsmiljö med skyddshjälmar, krångliga regler och allmänt tråk. Hur kan någon intressera sig för detta av egen fri vilja, undrar folk ibland.

Jag brukar säga att arbetsmiljö för mig är det som händer från det att jag slår upp ögonen och börjar tänka på dagens jobb tills jag kommer hem och ägnar mig åt annat. Och då möter jag oftast ett annat intresse från den jag talar med. Att arbetsmiljö skulle kunna vara det som gör att jag trivs eller inte, att det skulle ha med arbetsuppgifterna, chefen och jobbarkompisarna att göra. Självklart kan läsaren tycka, men vi s.k. arbetsmiljöexperter har nog inte varit så bra att göra begreppet till något begripligt och engagerande. Kanske är vi fast i arbetsmiljöpärmen och våra skyddsronder.

Ungefär samma reaktion möter jag på de utbildningar jag håller. En del av deltagarna är ditkommenderade och sitter längst bak med armarna i kors, redo att sticka i väg efter lunch. De är väl antagligen beredda på att få alla paragrafer och dåliga samveten nedtryckta i halsen.

Jag har vid några tillfällen försökt att lätta upp det här med Arbetsmiljölagen något, då jag berättat om dess uppkomst i och med Yrkesfarelagen i slutet på 1880-talet och hur samhället har utvecklats från industrialismen fram till i dag och hur lagen har utvecklats i samklang med detta. En liten historielektion som ofta går hem. Men det är nästan onödig populism, för när vi kommer in på vad som är psykosocial arbetsmiljö och hur den ser ut hos deltagarna, då vaknar diskussionen till liv. Här har alla frågor och erfarenheter som man vill berätta om, inte bara till mig utan till varandra. Det brukar vara svårt att avbryta detta grupparbete. Och när vi till sist kommer in på vad som utmärker de allra friskaste företagen då är intresset på topp och jag märker att deltagarna funderar på hur det ser ut på hemmaplan och vad man ska göra åt det.

Det är inte alldeles lätt att sälja in en utbildning i arbetsmiljö. När man är väl på plats, vågar jag påstå att utbildningen engagerar. Men det är återigen någonting med själv begreppet arbetsmiljö som ger vissa personer associationer av tristess. En reklambyrå, någon?

Publicerad: 2012-03-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!