Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Släpp kontrollen på semestern

Har du en tendens att lämna huvudet kvar på jobbet och fortsätta att fundera hemma på allt du borde göra? Semestern är ett utmärkt tillfälle att öva sig på att släppa kontrollen.

Publicerad: 2018-06-13

Hör du till dem som tar med jobbtelefonen hem, påslagen förstås, och gärna tittar på jobbmejlen när lugnet sänkt sig?

Nu är rätt årstid för att bryta vanan. Lämna jobbtelefonen på skrivbordet, skicka inte jobbmejl när du är ledig och ha inte höstplaneringen som kvällslektyr. Låt med andra ord kollegorna och klienterna klara sig själva.  Och stör inte själv semestrande kollegor, om inte något alldeles akut händer. Då ökar du chansen till en lugnande semester med de fördelar som detta ger. Och du bryter med den beklagliga flexibla trend som kallas alltid nåbar.

Stressrelaterad värk kan försvinna helt efter fem veckors semester, enligt en studie från University of Vienna som Monster citerar. Semester minskar risken för bl a hjärtsjukdomar.

Semester är också bra för bra kreativiteten. Vilan får förhoppningsvis tankarna att klarna. Du kan få nya idéer, tid att tänka efter – även på om det du gör är det du verkligen vill.

Tillhör du dem som ändå tycker att ledighet kan bli lite långtråkigt? Inspireras då av gamla romerska ståthållare. Semester kommer från det latinska ordet semestris som betyder sex månader. Så lång var nämligen innehavstiden för vissa ämbeten i Rom, resten av året gjorde de annat. Blir du rastlös av semester bör du kanske odla intressen.

I Sverige är semester för övrigt ett ungt begrepp. Så sent som 1938 fick alla arbetare två veckor ledigt, 1951 tre veckor, 1963 fyra veckor, 1978 fem veckor. Vissa avtal ger sex – sju veckor. I USA väntar man fortfarande på sin första lagstadgade semestervecka. Njut av sommaren!

 

Publicerad: 2018-06-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!