Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Sluta kräv förändring

De flesta av er har väl velat åstadkomma någon form av förändrat beteende? Eller hört andra säga att nu är det nya tider – nu måste vi förändra vårt beteende.

Publicerad: 2009-06-17

Vem har tid med sådana förändringar? Ingen! Så sluta upp med att kräv eller driv igenom förändring. Motivera istället för att vilja förändra. Jag påstår att det går snabbare och energin är bättre utnyttjad med att motivera för förändring än att tvinga igenom den. Om förändringen är självvald eller mycket starkt nödvändig för att tillfredsställa våra naturliga basbehov så anammar vi förändringen bättre. Den långvariga effekten blir dessutom bättre ju djupare resultatet blir för att tillfredsställa egen självkänsla och välbefinnande.

Förändringar tar lång tid, kostar oerhört mycket energi och blir oftast bara en mindre förändring mätt på lång sikt. De stora förändringarna tänker vi inte på och det är kanske det som gör att de fortsätter att leva vidare. De känns naturliga.

Jag tror att flera av följande punkter måste uppfyllas för att förändringen ska bli långvarig.
•Skälet till förändringen ska vara begriplig.
•Förändringen ska ge en vinning för alla som behöver engagera sig.
•Man ska direkt kunna se ett resultat om det förändrade beteende sker eller inte.
•Den som kräver/leder förändringen är ett föredöme och anpassar sig efter förändringen.
•Ärligt behov av förändring, dvs det ska inte finnas en dold agenda som styr.

Punkterna känns inte konstiga eller omöjliga ändå så finns det förändringar som ska drivas igenom utan de finns med.

Ska förändringsarbetet lyckas utan att dessa punkter finns med så måste man vara väldigt starkt övertygad, nästan fanatisk, och duktig på att förmedla sin övertygelse.

Jag träffade för flera år sedan en greve som visade sin trädgård, eller snarare park, när han stolt höll ut handen och sa: ”Här ska jag börja anlägga en engelsk park.” Och så började han berätta om skogsdungar, böljande landskap med mera så frågan blev ganska naturlig från oss som såg hans drömmande blick: ”När blir parken färdig?” ”Om 120 år” blev svaret. Och lika entusiastiskt fortsatte han berätta om sina planer. Den energin, den tron och den inlevelsen han visade behövs för att starta och hålla igång förändringar. Att vara så entusiastisk för något man inte själv kan uppleva är en fantastisk fördel när man ska leda eller sätta igång ett förändringsarbete, och det är nog få förunnat att ha den kraften.

Frågan är om jag blev så entusiastisk inför ett förändringsarbete om någon skulle tro på mig och följa mig i min dröm? Det är väl det som skiljer oss vanliga från de riktigt stora visionärerna.

Lev säkert

Svenolof

www.skresurs.se

Publicerad: 2009-06-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!