Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Sluta vela – få det gjort!

Har du också saker som du tycker rätt illa om att göra, men som du skulle må bra av att få gjorda? Jag tänkte väl det. Nu är det inte längre okej att gömma sig bakom att ’Alla har vi väl några mardröms uppgifter att bita i som slukar energi’. Att skydda sig från att göra en förändring i sitt eget liv bara för att alla andra har det likadant är ingen vinnande framgångs formel. För att överhuvudtaget komma till skott med något trist så behöver du motivera dig till att börja. Känn in hur det kommer att vara när det är klart och hur stolt du kommer att vara. Vad kommer vara annorlunda? För att motivera dig ytterligare, berätta för folk att du ska göra det så att du får extra press på dig att starta. Att sätta en kniv på sin egen strupe.
Klassikern att göra det roligare genom att sätta en belöning efteråt och delbelöningar under tiden har du säkert både hört förr och prövat. Vad är det då som hindrar dig denna gång? Fundera också på om du kan göra något bra och härligt för dig själv för att få det gjort redan här och nu. Kanske kan det vara roligare att göra det som ett lagarbete med en kollega eller en vän.

Publicerad: 2009-12-22

Högre syfte
Ta dig också en titt på vad det är som hindrar dig i att göra uppgiften. Kommer motståndet av att det är tråkigt, svårt, tar tid från något annat eller finns det rädsla för något? Genom att få förståelse varför du agerar som du gör kan du lättare trycka på rätt knappar för hur du kan göra istället. Gör uppgiften som något symboliskt för något större och meningsfullt. Jag gör den trista, jobbiga och läskiga uppgiften för att visa att jag har en speciell egenskap. Att jag kommer lyckas med något specifikt. Eller att jag från den här dagen kommer att bete mig och behandla mig själv på nya sätt. Ett högre syfte gör även menlösa uppgifter mer stimulerande.

Ta dig i kragen
Dela upp uppgiften i mindre delar, sätt ett startdatum och avsätt tid, ta dig till någon plats eller situation där du inte kan bli störd eller störa dig själv. Titta på om det finns någon tid under dygnet eller någon förberedelse som kan göra att du blir mer sugen på att bita i det sura äpplet. Finns det några delar av uppgiften som du gillar och kan göra först så att du kan känna att du startat och är på gång? När du bryter gamla mönster och går emot dina rädslor utökar du din bekvämlighetszon. Gör det till en tävling där du får poäng för varje sak du vågar och får gjort. När du når upp till en viss poäng så ger du dig själv en belöning. Slut med tips och tanketricks, det finns ju trots allt bara ett sätt att få det gjort. Använd all den energi som du använder till att fundera, oroa dig, skriva upp på att göra listor och klaga över denna surdeg till att sätta igång nu.

Publicerad: 2009-12-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!