Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Sociala medier blir sociopatiska

Jag förbluffas ibland över att människor som är till synes, vettiga, förnuftiga, eftertänksamma och på alla sätt fungerande individer i vårt samhälle så totalt tappar omdömet när de kommer ut på nätet. Oavsett om det är på bloggar, forum eller på semiprivata sajter som Facebook. Kanske är det driften att bli uppmärksammad  eller hänger det ihop med den förmodade anonymiteten som en  blogg eller ett twitterkonto erbjuder. Det blir fort mer allvarligt när det gäller yrkesgrupper som arbetar under tystnadsplikt så låt mig formulera en enkel rak mening: Har du tystnadsplikt inom ditt jobb så gäller det i högsta grad även på internet.

Publicerad: 2011-02-21

De fall som uppmärksammas i media är toppen på det berömda isberget

Under tioårsperioden 1998-2008 satt den största delen av svenska ungdomar på sajter, communities som Lunarstorm, Playahead eller någon av de hundratalet andra sajter som var stora då. Idag är det nya sajter som drar de stora massorna men de som växte upp med de svenska sajterna lärde sig att det som skrivs på nätet inte alltid är så vettigt och att man inte ska fästa sig för djupt efter som som skrivs.

Vuxna medie-Sverige gjorde långa ingående reportage om nätmobbningen och vinklade sajterna till obskyra, nästintill underjordiska sociala nätverk drivna av ljusskygga personer som ville våra barn illa. Det har alltid varit lättast att bara bara peka och skrika ”häxa”.

Nu är det 2011 och den där nätmobbningen som ni läste om för 6-7 år sen…den står de vuxna själva för nu. Skitsnacket på nätet leder i värsta fall till åtal om förtal och trakasserier och avsked från jobb och förtroendeuppdrag. Tittar man på vad som skrivs på Twitter idag är det snabba och och otäcka sågningar och en illa satt statusuppdatering får spridning och fart. Den så kallade virala spridningen som reklammänniskorna älskar att prata om kan både hjälpa och stjälpa.

Varför blir det så hårda ord så fort och hur ska man agera när det händer i ens närhet?  Vad säger svenska lagen  och går det verkligen att efterleva det i praktiken? Jag har varit kallad som vittne i flera rättegångar rörande förtal och ärekränkning och trots att det är riktiga brott vi talar om går det inte att döma på det sätt som det juridiskt ska dömmas.

I de närmsta dagarnas blogginlägg kommer jag att visa på situationer som har uppstått, hur det löstes och försöka förebygga situationer som går fel fort när sociala medier tenderar att bli  sociopatiska medier

Publicerad: 2011-02-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!