Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Sociala medier på allas läppar

Behöver svalka min kokande hjärna en stund efter det högintressanta seminariet häromdagen som Metodicum arrangerade i Stockholm kring sociala medier.

Publicerad: 2012-04-20

Under moderator Beata Wickboms säkra hand fick vi, ett sjuttiotal kunskapstörstande informations – och personalmänniskor, dyka djupare in i det begrepp som revolutionerat kommunikationslandskapet totalt.

Arbetsrättsexperten Jessica Stålhammar pratade arbetsrätt, personaldirektör Lotta Björk berättade om hur Mc Donalds arbetar förebyggande med sociala medier efter att en anställd blev uppsagd 2010 på grund av oacceptabla skriverier om arbetsgivaren på sin blogg. Ulrika Emmoth, arbetsrättsexpert på ABB redogjorde för hur företaget tänkt när de tog fram sin policy för de anställdas användning av sociala medier.

Tre olika vardagsperspektiv. Till slut fick Thomas Selig avsluta dagen. Han är konsulten som fick igång Katrineholms kommun i en storsatsning på sociala medier.

– Varför krångla till det, använd sunt förnuft och i din tvekan kring vad som går att skriva på faceboook, fundera på om du kan säga det högt på bussen med alla som tjuvlyssnar där.

Kan du det – ja, då går det bra! Sa Thomas.

Möjligheterna som sociala medier gett oss är oändliga. Snabbt går det – vi får nog vänja oss vid att ligga steget efter.

Föreläsarnas råd till arbetsgivare var att tänka igenom på vilket sätt var och en kan hitta sin plats i det nya landskapet. Hur kan vi med hjälp av sociala medier bjuda in våra aktörer, kunder och samarbetspartners för att utveckla vår verksamhet? En knäckfråga framåt.

Andra frågor som jag som privatanvändare inte kan låta bli att grunna på är:

•Var går gränsen mellan ett sug och ett beroende av sociala medier?
•Vill jag vara beroende av digitala möten – eller vill jag vara beroende av möten öga mot öga?
•Hur social kan jag bli på nätet innan jag blir osocial hemma?

Vi får allt fler digitala kanaler – men blir vi bättre på att kommunicera? Kommer vi närmare varann? Vad är det för budskap och innehåll vi sprider?

Ett referat från dagen kommer att publiceras inom kort här för den som är vetgirig.

Publicerad: 2012-04-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!