Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Söndag veckans bästa sämsta dag

”I morgon börjar mitt nya liv” säger min bästa vän och tar en ytterligare portion svamprisotto samtidigt som han ber mig hälla upp mer vin i glasen.

Publicerad: 2010-10-11

Under dagen har han ropat in en persisk matta på auktion, investerat (förhoppningsvis) i en liten modern oljemålning och avstått löppasset för att impulsköpa ett par röda mockaskor. Jag har smuttandes på en whiskyspetsad latte följt med honom på auktions- och varuhus. I varven mellan köp- och matrus uppger han att ångesten inför ännu en jobbvecka i ekorrhjulet är påtaglig.

Idag har jag konstaterat att det finns två olika slags söndagsmänniskor; de som ser fram emot måndagen och dem som inte gör det. För första gången är jag inte en av de sistnämnda. Trots att mitt nya jobb är mitt sämst betalda någonsin är det utan tvekan det bästa. Det är mitt första jobb där jag både trivs socialt och känner att jag kan utvecklas.

Tidigare i år hade en Sifoenkät, presenterad i Göteborgs-posten, visat att att arbetsmiljön var viktigare än både lön och arbetstid. Särskilt påtagligt var detta bland yngre personer. För min ytliga generation var det i slutet av veckan tydligen mer givande med positiva arbetsmiljöer än en tjock plånbok.

Söndagen är för många veckans sista lediga dag. Den fylls med vänner och familj, god mat, söndagsbilagor och intresseaktiviteter. Vissa avnjuter denna dag som om den vore den sista. Vi handlar utan tanke på morgondagen, antagligen för att förtränga den, och tar en extra portion kaloririk söndagsmat.

”I morgon fortsätter mitt nya liv” tänker jag och gör som min vän säger, vad gör ytterligare ett glas rödvin när i morgon äntligen är måndag?

Publicerad: 2010-10-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!