Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Spegel, spegel på väggen där

Varför gör du egentligen det du gör? I vår iver att göra bästa möjliga verksamhet varje dag så missar vi ibland att stanna upp, lyfta blicken och få perspektiv på det vi gör. Både privat och på jobbet.

Publicerad: 2009-11-18

Idag ska jag åka iväg för att få perspektiv. Jag har det senaste året gått en utbildning om strategiskt ledarskap i ideell sektor. Vi har fått våra antaganden utmanade av olika forskare. I den ideella sektorn i Sverige finns över 30 miljoner medlemskap i 200 000 organisationer. Det kanske låter otroligt när du ser siffrorna, men en av de viktigaste strategiska utmaningarna i sektorn är sjunkande medlemsantal.

Inte bara fackförbund och politiska partier har sett antalet unga medlemmar krympa, trots att nittiotalisterna är den största generationen sedan efterkrigstiden. Samtidigt pekar all statistik på att unga människors samhällsengagemang är lika stort nu som förr. Jag tror att anledningarna för en person att gå med i en organisation är samma oavsett ålder och bakgrund. Vi vill alla hitta ett sammanhang, en tillhörighet, känna att vi kan vara med och göra skillnad för andra.

Jag tycker att varje organisation får de medlemmar den förtjänar. Så istället för att undra vad det är för fel på unga idag, så kanske det är dags att ta sig en titt i spegeln. Syns det där varför ni gör det ni gör? För om du inte tydligt kan beskriva din organisations unika uppdrag är det hopplöst att försöka inspirera de som inte är medlemmar att gå med för att göra skillnad.

För att blicka utåt och framåt måste vi först titta oss i spegeln. Inte förrän syftet med det vi gör – vårt uppdrag – är tydligt kan vi skapa mening och riktning i det vi gör. Ideell sektor är unik i det att vi inte kan räkna framgång i kronor och ören. Röda korset har ju inte lyckats när de samlat in två miljoner, utan när de har når resultat i sitt uppdrag att hindra och lindra mänskligt lidande.

Tänk, i spegelns svar på frågan varför du gör just det du gör kan hela strategin ligga för din eller din organisations framtida utveckling.

Hanna Hallin

Publicerad: 2009-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!