Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Stå inte i vägen

Handen på hjärtat, hur många av de anställda som rapporterar till dig, om du är chef, skulle du vilja byta ut? Förmodligen är några favoriter, några är problempersoner och resten är däremellan. Du kanske inte använder ordet problemperson, men frågan är om du har samma positiva attityd till alla.

Publicerad: 2011-04-06

Hur skulle dina egna möjligheter att göra ett bra jobb eller avancera inom jobbet påverkas om din chef hade en negativ bild av dig?

Under mina 20 år som anställd i näringslivet hade jag mer än 20 chefer. Oftast fick jag klara mig själv utan vare sig positiv eller konstruktiv feedback och i några fall bidrog cheferna till att sänka mitt självförtroende. En anledning var att chefen inte hade förmågan att se mina styrkor. Men det fanns några ljusglimtar, några få chefer som bidrog till att jag kunde ta stora karriärkliv. De bästa åren som anställd var under ledning av dessa chefer. Då var det kul att gå till jobbet varje dag och mina prestationer gjorde mig stolt.

Jag har coachat flera som kommit i kläm när chefen inte haft förmågan att förstå andra styrkor än sina egna. Det borde vara obligatoriskt för chefer att lära sig om styrkor och om hur personkemi och olika beteendestilar påverkar deras egen bild.

Jag är övertygad om att alla människor kan bli stjärnor på någonting. En bra chef skapar förutsättningar för att du ska bli en stjärna, även om det innebär att ge feedback om att du borde byta yrke.

Boken, och Internet-testen Strengths Finder 2.0 av Tom Rath plockar fram dina styrkor baserat på en stor Gallup-undersökning.

Publicerad: 2011-04-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!