Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Stoppa inspirationstjuvarna

De finns på alla arbetsplatser och de tar död på inspirationen: gnällspikarna, pratkvarnarna, de negativa och de som skvallrar.

Publicerad: 2011-04-08

Det är viktigt att komma ihåg att dessa personer ofta är engagerade. De vill väl och de vill få till en förändring. Av de sju dödssynderna så ogillar jag likgiltighet (lättja) mest och det kan jag inte beskylla dessa för.

Gnällspiken

Gnällspiken letar orsaken till problemen utanför sig själv. Han har bestämt sig för att det mesta är fel. Ett sätt att få stopp på gnällspiken är att coacha honom: Hur skulle du vilja att det skulle vara? Vad kommer du att göra åt detta? När ska du göra något åt det här? Vad var chefens kommentar när du sa detta till chefen (chefen är ofta en anledning till gnäll)?

Det som händer då är att han antingen börjar agera och göra något åt saken eller så tycker han att du är jobbig med dina frågor och håller sig undan.

Pratkvarnen

Om en person inte känner sig hörd pratar han ännu mer. Jag hade en kollega på 90-talet som ingen lyssnade på. Han pratade konstant och om ovidkommande saker. En dag var vi ensamma i kontorslandskapet och jag tog mig tid att lyssna riktigt ordentligt på vad han hade att säga. Ju mer jag visade att jag tog varje ord på allvar desto noggrannare blev han med vad han sa.

Varför inte vara rak och ärlig: Jag vill gärna veta vad det är du vill säga, men ditt sätt att måla upp bilder och beskriva detaljer gör att jag tappar tråden och får svårt att koncentrera mig. Kan du försöka säga vad du vill säga i en mening? Glöm inte att le.

Den negativa

Tack och lov så är världen full av personer som älskar att förutse problem. Tidigare, när jag fick en idé blev jag helt uppslukad och började bygga på idén direkt. När jag frågade min man vad han tyckte om idén hade han alltid en massa jobbiga frågor som gjorde att jag tappade inspirationen. Senare kunde han fråga hur det gick med idén. Den har jag lagt ner, du tyckte ju inte om idén, svarade jag.

Jo, det gjorde jag visst. Jag hade några frågor bara, men du hade ju svar på allt.

Nu för tiden börjar jag alltid med att fråga min man vad han tycker om idén innan jag sätter upp ett projekt. Det har besparat mig onödig tid på dåliga idéer.

Skvallerbyttan

Skvaller skrev jag om i går. Om du ställer dig överst på skvallertrappan och markerar att du inte lyssnar på skvaller så slutar andra skvallra inför dig. Chansen är även stor att de slutar skvallra om dig eftersom de innerst inne inser att det är fel att skvallra och du inger respekt som inte beblandar dig med det.

Publicerad: 2011-04-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!