Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Sverige växer så det knakar

Redan 2028 är vi en miljon till, främst genom invandring där många är lågutbildade. Politiker måste kunna svara på var alla ska bo och jobba med!

Publicerad: 2019-04-30

I höstas beskrev min kollega Jonas Fogelqvist läget i Sollefteå. Arbetsmarknaden där präglades av två saker; brist på utbildad arbetskraft och arbetslöshet bland lågutbildade, främst utlandsfödda. För att inte Sverige ska driva mer i denna kluvna riktning behövs krafttag:

Bostäder: 2017 fanns drygt 6 400 lediga för inflyttning nu. Enligt Boverket behövs ett byggande i klass med Miljonprogrammet, eller tre gånger vad som varit brukligt, helst till låga hyror. Inga tecken tyder på att detta sker. Tvärtom, en inbromsning är på gång.

Utbildning: Ca hälften av dem i etablering saknar gymnasium. Den sk utbildningsplikten fungerar ännu dåligt för vuxna som behöver studera för chans till ett jobb. Komvux behöver växa rejält. Det behövs praktik, men nyligen har t ex extratjänsterna avskaffats.

Arbete: Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikesfödda är 15,8 procentenheter. Sverige har jämfört med Europa få enkla jobb. Men arbete är centralt för integration. Med rätt åtgärder (utbildning, praktik, mm) finns dock hopp, behoven i offentliga sektorn är mycket stora.

Arbetsförmedlingen bedömer t ex att en sysselsättningsökning på ca en halv miljon jobb fram till 2030 är nödvändig, när både gamla och barn blir fler. Om utrikesfödda kvinnor jobbade i lika hög grad som inrikesfödda skulle det ge 130 000 personer till. Motsvarande för män är 75 000. Dessutom är över 350 000 arbetslösa.

Problemet? I hög grad samma som i Sollefteå – låg utbildning. Så Arbetsförmedlingen föreslår bl a mer arbetskraftsinvandring. Men var skulle personerna bo? Räcker skolorna?

//EVA BERLIN

Läs mer i artikeln!

Publicerad: 2019-04-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!