Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Synliggörandet och samtalet vägen till lösning

Det var säkert många som log igenkännande åt beskrivningen av oss svenskar när Fredrik Lindström intervjuades i programmet ”Skavlan” . Vi tror att vi lever i en kultur som är en symbol för det som är lagom. Vi har en stark tro på kollektivet och statsmakten, samtidigt vill vi vara självständiga medborgare.
Fredrik Lindström använder humorn i sin beskrivning men ställer viktiga frågor om baksidan av den utveckling vi har i Sverige som världens mest självständiga och mest modernt rationella land.
Undersökningar menar han, visar att vi inte alls är så lagom utan jämförelsevis intar ovanliga och extrema positioner.
Ett uttryck för vår starka tro på kollektiva lösningar har gjort att fackföreningarna i internationellt perspektiv har unikt stor anslutning. De borde vara enbart positivt men frågan är om det även finns nackdelar?

Publicerad: 2009-12-03

”mobbning är ett större problem i den offentliga sektorn, närmare 10 procent anger att de varit utsatta för personlig förföljelse…” (Arbetsmiljöverket).

Tystnad och rädsla sker när någon anklagar och går till attack. När någon pratar bakom ryggen, när någon i rivalitet vill ta makten framför någon annan söker man lojalitet hos kollektivet.
Den stora frågan är hur väl den enskilda individen skyddas i Sverige. Om inte den enskilda kan skyddas och vi fortsätter prioritera kollektiva rationella lösningar är jag rädd att vi skapat en monstermaskin.

• Finns det nackdelar med att en kollektiv organisation med kollektiva intressen företräder utsatta drabbade individer?

• Vad innebär det om ansvariga chefer i tävlingsinriktat arbetsliv ser det som farligt att erkänna misstag?

• Varför tystas problemen om att så många som 100 000 i offentlig sektor upplever rädsla och personlig förföljelse?

Norges sätt att framgångsrikt diskutera och medvetet synliggöra problemen med ”vuxenmobbning” skapar en vision och påvisar att problemen med ”vuxenmobbning” kan åtgärdas!

Problemen växer i tystnad – men spricker i dagsljus!

Publicerad: 2009-12-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!