Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Systematiskt arbetsmiljöarbete hade räddat många liv

Det kanske låter lite ospännande, men arbetsplatser med rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete och tillräckliga resurser skulle ha räddat liv. De många döda i äldreomsorgen är en skandal.

Publicerad: 2020-06-10

Det ljusa från många år som anhörig till gamla föräldrar var mycket värme från en rad anställda jag minns särskilt och som gjorde sitt bästa i svåra lägen. Det trista: Hur många samtal som helst till olika instanser om allt från salt mat och smuts till trycksår och oklara rutiner som nya inhoppare inte fick veta.

De gamla som fick och inte fick förra årets influensa blandades t ex vid matbordet, med förutsägbart resultat. Helhetsintrycket: rika Sverige bedriver lågbudgetverksamhet för äldre med pressade chefer och osäkra anställningar. Att jag med flera agerar besvärlig anhörig, att enskilda anställda gör hjälteinsatser, räcker inte. Verksamheten behöver en helt annan status och allt bra som då följer.

Ett tecken på bristande sådan är att skyddsombud vittnar om känslan av att befinna sig i botten på en hierarki när det gäller skyddsutrustning. Äldreomsorgens behov kommer sist. I nummer tre av Du&jobbet som nyss kommit ut till prenumeranterna gör vi en genomgång av den kaotiska situation som rått på äldreboenden. Förutom större pengapåse, mer utbildning, och vettig organisation där chefer hinner med, kan inte vikten av skyddsombud och bra arbetsmiljöarbete nog betonas.

I så fall har man dels någon som hjälper ledningen att upptäcka brister. Dels kan man genom riskanalys identifiera faror och göra något åt dem innan de inträffar. Till exempel en handlingsplan gällande sånt som att sjuka äldre riskerar smitta friska – åtgärder, ansvarig och uppföljning. Just riskanalyser har det dock varit dåligt bevänt med på äldreboendena.

Publicerad: 2020-06-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!